V předvánočním čase nesmíme nechat nic zahálet, ani naši stravu. Pokud jste na svém těle zaznamenali tyto příznaky, je čas jednat, protože může záležet na tom, co denně jíte.
V průběhu let jsme se naučili, jak je pro udržení dobrého zdraví důležité pečovat o své tělo, a to i prostřednictvím správně sestavených jídel.
Na základě těchto úvah je čas analyzovat náš každodenní jídelníček, pochopit, co se děje, a identifikovat chyby, kterých se možná dopouštíme. Není překvapivé, že existují určité aspekty, na které je třeba se okamžitě zaměřit.
Pokud tyto příznaky ve svém těle zaznamenáte, je to opravdu vážné: proto byste měli jednat.
To, co jíme, se významně podílí na naší pohodě. Zejména naše každodenní strava by měla obsahovat vše, co naše tělo skutečně potřebuje. Nemluvíme jen o vitamínech, minerálních solích a dalších základních živinách, ale také o bílkovinách, které hrají v našem každodenním životě zásadní roli.
Bílkoviny jsou totiž nezbytné pro dobrý stav svalové hmoty, která je známá také jako svalová hmota. Pokud nemáme ve stravě dostatek bílkovin, naše svalová hmota je nevyhnutelně ovlivněna, což vede k nerovnováze. Je důležité naučit se rozpoznat příznaky nedostatku bílkovin, které se obvykle projevují svalovou slabostí, fyzickou únavou a dalšími příznaky. K tomu se často přidává suchá pokožka a oslabený imunitní systém, takže jsme náchylnější k chřipkám a nachlazení.
Tím však problém nekončí. Je velmi důležité poradit se s lékařem, aby se ujistil, že skutečně trpíme nedostatkem bílkovin. Konečným důkazem budou případné testy a posouzení svalové hmoty.
Jak se nedostatku bílkovin vyhnout?
Je důležité si uvědomit, že když mluvíme o bílkovinách, nemáme na mysli pouze změnu jídelníčku za účelem zlepšení sportovního výkonu, ale také ochranu našeho těla v rozsahu 360 stupňů. Bílkoviny jsou nezbytné pro svaly, stejně jako pro zdravé vlasy a pokožku.
Proto, abychom kompenzovali nedostatek bílkovin, musíme změnit svůj jídelníček, protože to může mít vliv i na úbytek hmotnosti v důsledku snížení svalové hmoty. Za tímto účelem je nutné zařadit do jídelníčku červené, bílé a rybí maso, protože se jedná o vynikající zdroje bílkovin, které mají pozitivní vliv na náš jídelníček.
Nezapomínejme, že i další potraviny, jako jsou odtučněné mléčné výrobky a luštěniny (čočka, fazole, cizrna atd.), jsou rovněž bohaté na bílkoviny a mohou být užitečné při doplňování jejich nedostatku.
Závěrem lze říci, že jediným způsobem, jak se chránit před nedostatkem bílkovin, je poradit se s lékařem a analyzovat svůj jídelníček, abychom zjistili, zda není nutný zásah v podobě doplňku stravy.