Datle jsou velmi sladké plody, které rostou na datlovníku. Jejich sladkost lze využít ve zdravých dezertech a svačinách. Přestože nepatří mezi nízkokalorické ovoce, stojí za to je vyzkoušet, protože jsou skutečnou vitamínovou bombou. Zajímá vás, jaká je správná denní porce a co dalšího tyto sušené plody obsahují? Dáme vám nápovědu.
Obsah:
Datle se vyplatí hledat na pultech obchodů vedle sultánek, ořechů a dalšího sušeného ovoce. Tyto zdravé sušené plody můžete použít do mnoha dezertů a sladkých pokrmů, například je přidat do koláčů, sušenek a ovesných kaší nebo jogurtů s ovocem a ořechy. Přečtěte si, co dalšího byste měli vědět o datlích.
Datle – kalorická nebo vitaminová bomba?
Nejoblíbenější sušené datle v Polsku obsahují 278 kcal a 75 g sacharidů na 100 g, z nichž 64 g tvoří cukr. Kromě množství kalorií a cukru však konzumace tohoto ovoce dodá tělu dávku vitaminů a minerálů. Obsahuje nejvíce vitaminů skupiny B, draslík, hořčík, měď, mangan a železo. Zároveň uspokojí potřebu vlákniny a antioxidantů.
Z tohoto důvodu konzumace datlí neutralizuje účinky volných radikálů. Tím se sníží riziko vzniku rakoviny, neurodegenerativních onemocnění, kardiovaskulárních chorob a zánětů. Kromě toho se zpomalí procesy předčasného stárnutí.
Datle budou mít pozitivní vliv na nervový systém. Účinné látky zvyšují rychlost nervového vedení. Sníží hladinu stresu, usnadní usínání a zlepší efektivitu spánku. Při pravidelné konzumaci budou mít antidepresivní účinek, podpoří duševní zdraví a zlepší náladu.
Vysoký obsah vlákniny v datlích se postará o trávicí systém. Ovoce upraví rytmus pohybu střev, čímž zabrání zácpě. Tím zlepší střevní peristaltiku, což pomůže vyloučit usazeniny a toxiny z tohoto orgánu. Zároveň budou vyvolávat pocit sytosti po delší dobu, což může přispět ke snížení hmotnosti.
Datlová složka může také ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi. Častá konzumace datlí zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Můžete tedy počítat se snížením LDL frakce.
Je lepší jíst čerstvé nebo sušené datle?
Datle lze konzumovat buď čerstvé, nebo sušené. V polských obchodech se nejčastěji setkáte se sušenou verzí, která má výrazně vyšší kalorickou hodnotu a sladší chuť.
Pokud vám nevadí tato sladká chuť, která se po usušení zvýší, je lepší jíst čerstvé datle. Takové ovoce je nejen méně tučné, ale má také nižší glykemický index. Zároveň si zachovávají úplně stejné živiny jako sušená verze.
Kolik datlí mohu denně sníst?
Datle můžete jíst jako samostatnou svačinu, přidávat je do dezertů nebo i do čerstvých salátů. Přestože jsou velmi chutné, doporučený příjem by neměl být překročen. Denněmůžete zkonzumovat 2 až 3 datle. Pravidelné překračování tohoto množství může mít vážný dopad na naše zdraví a postavu.