Zelený a černý čaj: který je podle odborníků zdravější?

Volba mezi oběma typy nálevu může do značné míry záviset na chuti a zdravotních přínosech.

Čaj je starobylý nápoj vyráběný z listů nebo pupenů rostliny Camellia Sinensis, takže rozdíl mezi čtyřmi druhy nálevů z ní vyrobených je dán především výrobním procesem, jehož výsledkem jsou různé chutě a vlastnosti. a prospěšnost.

V současné době je považován za druhou nejoblíbenější tekutinu na světě hned po vodě , zejména díky fascinujícímu pět tisíc let starému příběhu jeho vzniku.

Čajovník pochází z rozsáhlé oblasti, která je dnes rozdělena mezi země jako Čína, Indie, Barma a Kambodža. Před několika staletími však čínští císaři prohlásili tento nápoj za svůj, protože se stal prostředkem k posílení společenské interakce.

Nicméně díky své chuti, složení a způsobu přípravy se tento nápoj stává stále univerzálnějším, takže je obtížné vybrat si mezi zeleným a černým čajem.

Vlastnosti zeleného čaje

Ze čtyř variant, které lze získat pomocí Camellia Sinensis, je jednou z nejméně zpracovaných, protože nevyžaduje fermentaci, ale listy stromu se nechávají přirozeně uschnout;

Je také bohatý na živiny a neobsahuje kalorie, tuk, cukr a sacharidy. V tomto smyslu je považován za ideální nápoj pro léčbu zánětů břicha, zlepšení průtoku krve a vyrovnání krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Charakteristika černého čaje

Na rozdíl od jiných čajů podléhá tento druh nálevu enzymatické oxidaci, což vede k destrukci některých vitaminů. Obvykle však obsahuje více kalorií a kofeinu než zelený čaj.

Přitom podle odborníka na výživu může tento druh čaje dodat tělu draslík, hořčík a fosfor. Pomáhá také hubnout a snižuje riziko mrtvice.

Pamatujte, že jak zelený, tak černý čaj jsou zdravé nálevy, které pomohou udržet zdravý imunitní systém v těle, takže výběr jednoho nebo druhého závisí spíše na vašem zdravotním stavu a preferencích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *