Volba mezi oběma typy nálevu může do značné míry záviset na chuti a zdravotních přínosech.
Čaj je starobylý nápoj vyráběný z listů nebo pupenů rostliny Camellia Sinensis, takže rozdíl mezi čtyřmi druhy nálevů z ní vyrobených je dán především výrobním procesem, jehož výsledkem jsou různé chutě a vlastnosti. a prospěšnost.
V současné době je považován za druhou nejoblíbenější tekutinu na světě hned po vodě , zejména díky fascinujícímu pět tisíc let starému příběhu jeho vzniku.
Čajovník pochází z rozsáhlé oblasti, která je dnes rozdělena mezi země jako Čína, Indie, Barma a Kambodža. Před několika staletími však čínští císaři prohlásili tento nápoj za svůj, protože se stal prostředkem k posílení společenské interakce.
Nicméně díky své chuti, složení a způsobu přípravy se tento nápoj stává stále univerzálnějším, takže je obtížné vybrat si mezi zeleným a černým čajem.
Vlastnosti zeleného čaje
Ze čtyř variant, které lze získat pomocí Camellia Sinensis, je jednou z nejméně zpracovaných, protože nevyžaduje fermentaci, ale listy stromu se nechávají přirozeně uschnout;
Je také bohatý na živiny a neobsahuje kalorie, tuk, cukr a sacharidy. V tomto smyslu je považován za ideální nápoj pro léčbu zánětů břicha, zlepšení průtoku krve a vyrovnání krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Charakteristika černého čaje
Na rozdíl od jiných čajů podléhá tento druh nálevu enzymatické oxidaci, což vede k destrukci některých vitaminů. Obvykle však obsahuje více kalorií a kofeinu než zelený čaj.
Přitom podle odborníka na výživu může tento druh čaje dodat tělu draslík, hořčík a fosfor. Pomáhá také hubnout a snižuje riziko mrtvice.
Pamatujte, že jak zelený, tak černý čaj jsou zdravé nálevy, které pomohou udržet zdravý imunitní systém v těle, takže výběr jednoho nebo druhého závisí spíše na vašem zdravotním stavu a preferencích.