Lepší než ovesné vločky: jeden produkt je obzvláště užitečný při hubnutí

Ovesné otruby jsou často podceňovány, ale jde o skutečnou superpotravinu. Jsou bohaté na životně důležité živiny, chutné a všestranně využitelné, a proto jsou ideální při hubnutí.

Ovesné otruby jsou dokonalou superpotravinou pro hubnutí. Jsou rychlé na přípravu a pro účinné spalování tuků dokonce lepší než ovesné vločky.

Ať už se jedná o ovesnou kaši, ovesné vločky nebo müsli: ovesné otruby jsou oblíbenou snídaňovou obilovinou. Ovesné vločky však mají silného konkurenta: ovesné otruby.

Co jsou ovesné otruby?

Ovesné otruby vás na dlouhou dobu zasytí a jsou skvělé při hubnutí.

Křídový produkt se vyrábí z vnějších vrstev ovesných jader, ovesných klíčků a vnějších vrstev endospermu. Otruby mají dokonce více živin než ovesné vločky!

A hlavně: tato superpotravina je nejen zdravá, ale také vám pomůže zhubnout.

Neobsahuje lepek a je bohatá na živiny.

Když se podíváte na tabulku živin, zjistíte: 100 gramů ovesných otrub obsahuje neuvěřitelných 15 gramů bílkovin a mnoho minerálních látek, jako je zinek, hořčík, fosfor a železo. Nechybí ani vitaminy B1 a B6.

Vysoké množství sacharidů (asi 45 gramů) vám dodá extra dávku energie, a tedy optimální start do nového dne. Ve srovnání s jinými obilovinami, jako je pšenice, má oves také nízký obsah lepku.

Optimální snídaně pro hubnutí

Pokud chcete zhubnout, ale nechcete se vzdát sacharidů, měli byste vsadit na ovesné otruby: jejich komplexní sacharidy se tráví pomalu, a proto udržují stabilní hladinu cukru v krvi.

To znamená, že zabraňují chuti na sladké a slané jídlo. Kromě toho mají ovesné otruby vysoký obsah vlákniny, která zajišťuje dobré trávení.

Nejdůležitější vlákninou v ovesných otrubách jsou tzv. beta-glukany, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Podporují tvorbu žlučových kyselin z cholesterolu v játrech, díky čemuž zůstává v krvi méně cholesterolu, který se může ukládat v cévách.

Kolik ovesných otrub byste měli sníst?

Aby se rozpustná vláknina projevila svými pozitivními účinky, doporučují vědci konzumovat tři až čtyři gramy denně – tolik je obsaženo v šesti až osmi polévkových lžících ovesných otrub se skluzem.

Vhodné recepty s ovesnými otrubami

Vločky však nemusíte jíst jen v čisté podobě – obzvlášť chutné jsou například ve formě kaše: stačí převařit mléko nebo vodu, smíchat je s otrubami a snídaně je hotová.

Pokud máte rádi pestrost, přidejte ovesné otruby do koktejlů, polévek nebo dušených pokrmů. Smíchané s trochou vody a špetkou soli prý otruby rychle zasytí před hlavním jídlem.

Nebudete tak v pokušení přejídat se těstovinami, hamburgery a podobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *