Tento nápoj jsme věděli po staletí, ale jen málo lidí ví, jaký příznivý účinek může mít na hubnutí a zdraví střev. Kefir je osvěžující fermentovaný nápoj, který podporuje trávení, urychluje metabolismus a prospívá imunitě. A nejlepší na tom je, že ji můžete snadno připravit doma.

Foto: Shutterstock/Madeleine Steinbach
Jak vzniká štětec?
Kefir je mírně šumivý mléčný nápoj, který je produkován fermentací mléka pomocí zrna kefiru – shluky bakterií mléčné kyseliny a kvasinek. Původně byl připraven pastýři na Kavkaze v kožených taškách zavěšených u dveří, aby se promíchaly pohybem projíždějících lidí.
Dnes je Kefir nejčastěji vyroben z kravského mléka, ale je také možné používat ovce, kozy, rýži, kokosové nebo sójové mléko. Fermenting je nápoj, který vypadá jako jogurtský nápoj, ale má mnohem bohatší složení a účinky.
Nutriční hodnoty kefíru
Kefir je nízká -kalorie, má nízký glykemický index a obsahuje širokou škálu živin:
- 51 kcal 100 g
- 4,7 g uhlohydrátů
- 3,4 g proteinu
- 2 g Tukov
Kromě toho poskytuje aminokyseliny, vitamíny A, D, K, Skupina B a důležité minerály – vápník, hořčík, fosfor a draslík.
Proč pít kartáč? Výhody pro trávení, hmotnost a nervy
Kefir je přirozené probiotika, že:
- Podporuje trávení
- Reguluje peristaltiku střeva
- Zrychluje metabolismus
- Zlepšuje absorpci živin (proteiny, cukry, vápník)
- pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol
- posiluje imunitu a působí antibakteriální
- Uklidňuje nervový systém
Kromě vnitřního používání může být také použit z vnější strany – chlazený kartáč pomáhá při spálení, hydrátech a urychlení hojení kůže.
Kdy potřebujete být opatrní?
Přestože Kefir přináší mnoho výhod, není pro každého vhodný. Měli by se tomu vyhnout:
- osoba s alergie na mléčné bílkoviny nebo s úplnou intolerance laktózy
- Lidé s žaludeční a duodenální vředy
- Pacienti s akutní zánět slinivky břišní
- Diabetici – Obzvláště když jste si koupili Kefir s přidaným cukrem (štítky je třeba pečlivě číst)
Jak vyrobit domácí kefir?
K přípravě domácího kefiru budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce zrna kefiru (také známé jako tibetské houby)
- 1 litr kravského mléka
- gáza a velká kontejner
Postup::
- Nalijte mléko do sklenice, přidejte zrna kefiru a smíchejte dřevěnou lžičkou.
- Zakryjte gázu a nechte stát při teplotě místnosti po dobu 24-48 hodin.
- Chcete -li to urychlit, můžete mléko zahřát na asi 40 ° C a nechat ho kvasit pouze 8 hodin.
- Po fermentaci projděte kartáč plastovým sítem do mísy.
- Zbývající zrna umístěte do čerstvého mléka – takže můžete tento proces opakovat znovu a znovu.
Použití kefiru v kuchyni

Foto: Shutterstock/Anelerim
- Jako základ koktejlu s ovocem
- V kombinaci s ovesnou vlohou
- Jako přísada v palačinách, muffinech, palačinách nebo dortech
- Jako základ studených polévek a omáček
- do domácí zmrzliny
Související články:
Sledujte nás ve zprávách Google.