Vzpomínky na dětství. Moje babička je přiměla zaseknout. Je tak dobrý, že v zimě jím lžíci sklenice

Vzpomínky na dětství. Moje babička je přiměla zaseknout. Je tak dobrý, že v zimě jím lžíci sklenice

Léto je ten pravý čas připravit něco chutného na zimní dny. Egrešův džem je ideální způsob, jak používat toto kyselé ovoce. Jeho osvěžující chuť láme sladkost dortů a dává každému pečivo čerstvost.

Vzpomínky na dětství. Moje babička je přiměla zaseknout. Je tak dobrý, že v zimě jím lžíci sklenice
Vzpomínky na dětství. Moje babička je přiměla zaseknout. Je tak dobré, že v zimě jím lžíci sklenice.
Foto: Shutterstock/New Africa

V zahradě babičky rostl nenápadný angrešt, pichlavě, ale plný zelených koulí. Díky tomu byly v naší spíži brýle vždy plné tohoto ovoce, spolu s klasickými malinovými a jahodovými džemy. Pamatuji si, že byl mírně kyselý, hustá a jantarová barva. Tento chuť jsem velmi miloval díky rovnováze mezi sladkostí a osvěžujícím tóny, které perfektně zapadají do bílého sýra, palačinek nebo dokonce na kvasinkové silnice. Dnes si to stojí za to si zapamatovat, je to jednoduché a přesto pozoruhodné.

Gooseberry Jam. Recept, který můžete obohatit další ovoce

Egreš je dokonale vhodný pro jablka, banán, černé rybízy nebo dokonce vanilku. Takové kombinace dávají hloubku chuti a samotný džem se dostane na strukturu a vůni. V klasické verzi je výraznější a mírně kyselá, skvělá na výrobu sladkých koláčů.

Složení:

  • 1 kg zralých angreštů (zelená nebo červená),
  • 500 g Cukru,
  • lžička citronové šťávy,
  • Balení gelovacího cukru 2: 1.
Vzpomínky na dětství. Moje babička je přiměla zaseknout. Je tak dobrý, že v zimě jím lžíci sklenice
V zahradě babičky rostl nenápadný angrešt, pichlavě, ale plný zelených koulí.
Foto: Shutterstock/Jess Gregg

Jak se připravuje Gooseberry Jam?

Ačkoli příprava anglavného džemu se může zdát časově náročný, je to vlastně jednoduchý proces. Kromě toho jeho příprava nevyžaduje specializované vybavení. Vše, co potřebujete, je hrnec se silným dnem a okamžikem trpělivosti. Tajemství spočívá v pečlivém odstraňování ovoce a jeho pomalého vaření, dokud nedosáhne správné konzistence.

Hreášky důkladně umyjte a vyčistěte stonky a konce. Pokud chcete, aby džem měl homogennější konzistenci, můžete ji mírně zatlačit skluzem nebo mixem. Umístěte ovoce do hrnce, přidejte citronovou šťávu a posypte cukrem. Nechte odpočívat po dobu 30 až 60 minut, dokud nenechají šťávu. Směs zahřejte na střední plameni s častým mícháním. Když začne bublinat, snižte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud směs nezhoustne.

Pokud používáte gelovací cukr, přidejte jej podle pokynů na obalu, obvykle za posledních 5 minut vaření. Proveďte test připravenosti. Umístěte trochu džemu na studenou desku a zjistěte, zda se po chvíli ztuhne. Pokud k tomu dojde, znamená to, že se to dělá. Nalijte horký džem do sterilizovaných brýlí, zavřete, otočte dno a nechte vychladnout. Uložte na tmavém a chladném místě a po otevření v lednici.

.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *