Když je sezóna jahody, hledáme složku, která se perfektně hodí. Přestože cukr nebo šlehačka vytváří jednoduchý dezert, vždy se raději vracím k krému „Chantilly“. Je stejně lehký jako mrak, krém s vanilkovou chutí. Je to jeden z nejjednodušších krémů, který je třeba připravit, a zároveň je velmi elegantní.

Foto: Shutterstock/Paulo Vilela
Příprava krému „Chantilly“ je pro mě čistým potěšením. I když ho připravuji na ovoce každý den, bez váhání bych to předal nejelegantnějšímu stranu. Vše, co musíte udělat, je chlazený krém, malý prášek a vanilku. Je načechraný, lehký, ideální pro ovoce, polibek, studený tvarohový nebo pro zdobení. V létě však ráda přidávám do jahod. Vytvářím triviální, ale vynikající dezert.
Krém „Chantilly“ – Royal Dezert
„Chantilly“ je krém francouzského původu. Podle legendy byla založena v 17. století na hradě Chantilla poblíž Paříže, odkud pochází její jméno. Vynález receptu je připisován Cook François Vatel – pán obřadu a šéfkuchaře u soudu.
Je to klasika francouzských cukrovinek a jeden z receptů, které získaly globální slávu. Krém „Chantilly“ je nyní plný Éclaira, ovocných koláčů, pusinků nebo profiterolky.
Někteří to používají na sladkou snídani a dezerty – vafle, palačinky, zmrzlinu nebo ledovou kávu.
Byla také vytvořena čokoládová verze tohoto krému. K klasické hmotě se přidává trochu kakaového másla, aby se vytvořilo jemnou čokoládovou pěnu.
Krém „Chantilly“ s jahodami
Připravuji krém „Chantilly“ velmi často, zejména v létě. Je to lehké a ideálně sladké. Je to skvělé pro mnoho ovoce, ale myslím, že to tvoří ideální pár s jahodami nebo malinami. Cukrové jahody nemají takovou eleganci a šlehačka sama o sobě nemá chuť. Kombinace několika jednoduchých ingrediencí je způsob, jak pro královský dezert. Můžete to odvážně sloužit hostům, i když přišli na poslední chvíli.
Složení:
- 250 ml 30 % bičování krému (musí být velmi dobře ochlazený)
- 2 polévkové lžíce práškového cukru
- Zrna 1/2 vanilkové pod nebo 1/2 lžičky vanilkové pasty (v extrémních případech lžíce vanilkového cukru)
- Asi 500 g čerstvých jahod
Postup::
- Nechte krém vychladnout v chladničce několik hodin. Pokud máte málo času, vložte jej do mrazničky asi 15 minut (dávejte pozor, abyste nezmrzli).
- Jahody umyjte, odstraňte stonky a nakrájejte na polovinu, ubikace nebo silnější plátky. Uložte je do brýlí nebo misek.
- Nalijte studenou krém do misky a rozšlehejte – nejprve střední rychlostí, pak na vyšší.
- Když krém zhoustne, přidejte práškový cukr a vanilku. Rozšlehejte dále, dokud krém udržuje tvar (měl by být stále nadýchaný a lehký). Dávejte pozor, abyste se nemíchali příliš dlouho, pokud se srazí a změní se na máslo.
- Naneste krém na připravené jahody (lžíce nebo cukrovinka).
- Stále můžete dezert zdobit čerstvými listy máty nebo kůry limetu, ale podle mého názoru je ovocný krém sám o sobě dostačující. Jezte krém ihned po přípravě.
.
Sledujte nás ve zprávách Google.