V posledních letech se hmyzí mouka začala stát jedním z nejžhavějších témat potravin, a to kvůli některým faktorům, jako je zvýšení světové populace a následná potřeba najít nové podporovatelnější zdroje bílkovin než na intenzivních farmách nebo plodinách. Několik společností proto považovalo hmyz za alternativu.
Hmyz mouka se v podstatě získá z broušení sušeného hmyzu; Grilli, larvy a kobylky patří mezi nejpoužívanější. Je to typ mouky bohaté na bílkoviny, vitamíny a základní minerály, a proto je jejich spotřeba již v mnoha částech světa rozšířená, zejména v Asii, Africe a Latinské Americe, kde jsou důležitou součástí tradiční stravy. V Evropě bylo jejich použití regulováno teprve nedávno a jejich přítomnost v potravinářských výrobcích je stále diskutovaným tématem.
Evropská komise nedávno schválila vhodnosti pro lidskou spotřebu některého hmyzu, konkrétně žluté larvy mouky a migrační kobylky, která se změní na mouku. Z nutričního hlediska se jedná o vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje různé esenciální aminokyseliny. Kromě toho je plná zdravých mastných kyselin, železa a vitamínů skupiny B.
Potraviny, které obsahují mouku larev
Mouka larev a obecněji hmyzu se nyní stále více používá pro výrobu výroby. Mezi nejběžnější najdeme proteinové tyče, často obohacené o cvrčky nebo larvy, abychom zvýšili obsah proteinu a učinili je tímto způsobem úplnější jídlo.
Těstoviny a chléb mohou být také dnes připraveny na základě mouky hmyzu. Některé značky začaly produkovat cvrčkové formáty těstovin; Tímto způsobem získali produkt s větším výživovým profilem, ale bez změny chuti. Totéž platí pro chléb.
Dalším sektorem, ve kterém larva mouka najde spravedlivou zpětnou vazbu, je výrobky na pečení (sušenky, sušenky atd.). Ve skutečnosti některé společnosti experimentují s vytvářením proteinových sušenek a sušenek založených na hmyzu; Podle nich by to byla platná alternativa pro masové výrobky.
Velká udržitelnost mouky a potravin
Mezi hlavní výhody související s používáním hmyzí mouky najdeme její udržitelnost. Chov hmyzu ve skutečnosti vyžaduje mnohem méně vody, méně prostoru a produkuje množství mnohem nižších emisí skleníkových plynů než klasické tradiční farmy, což by z nich v tomto aspektu učinilo výhodnou volbou.
Další výhodou je, že hmyz může být zvýšen pomocí potravinového odpadu k jejich podpoře; Tímto způsobem by to přispělo k vytvoření kruhového systému a snížení odpadu. Jejich růstový cyklus je tedy mnohem rychlejší než cyklus skotu, což je činí ekonomicky výhodné a mnohem zdravější pro životní prostředí.
Přes všechny výše uvedené výhody však zavedení mouky larev a hmyzu v naší potravinové kultuře stále splňuje mnoho odporu. Ve skutečnosti se mnoho spotřebitelů zdráhá jíst hmyz, a to jasně na základě některých mentálních a kulturních bariér spojených s naší potravinovou tradicí, silně zakořeněné ve spotřebě potravin zvířecího nebo rostlinného původu.
Regulace a bezpečnost
Evropská unie v poslední době stanovila nová a přísná pravidla o schválení hmyzu, který může být určen pro lidskou spotřebu. Každé nové jídlo proto musí být nejprve pečlivě analyzováno a překonáno vědecké hodnocení zaměřené na zaručení bezpečnosti potravin. Některé produkty Inesetti již byly oprávněny v Edepmio, aby byly obchodovány jako „nové jídlo“.
Bezpečnost potravin je jedním z hlavních témat, o kterých se musíme starat, pokud jde o mouku. Stejně jako skot musí být ve skutečnosti i hmyz také vychováván v dobře kontrolovaném a sterilizovaném prostředí a to, aby se zabránilo jakékoli kontaminaci bakteriemi nebo škodlivými látkami. Dalším bodem, který není podceňován, jsou alergie; Například několik jedinců alergických na korýše může být také citlivé na hmyz.
Stručně řečeno, aby společnosti zaručily bezpečné a kvalitní výrobky, budou muset společnosti stále dodržovat přísné hygienické a zdravotní pokyny, aby se minimalizovaly jakýkoli zdravý problém. Následující procesy sušení a broušení, které pak jdou do potravinové mouky, odstraní poslední zbytkové riziko kontaminace.
A v budoucnu?
Dnes je trh s hmyzem mouky v nepřetržité cranchesitě a mnoho společností v tomto odvětví zvýšilo investice. Existuje několik prognóz, které naznačují, že konzumace hmyzu se zvyšuje v letech, které přicházejí, a to zejména z dvou důvodů: rostoucí nárůst lidí, a tedy větší potřeba potravin za nízké ceny a jejich vysoká nutriční míra.
Někteří mezinárodně renomovaní kuchaři se také začali v tomto smyslu pohybovat, experimentovali s různými recepty založenými na hmyzu a vytvářeli gurmánské jídla, která by mohla být v očích západního spotřebitele považována za přijatelnější. Byl by to trend, který by mohl upřednostňovat postupnou integraci do každodenní stravy.