Rýže je jedním z těch potravin, které se v naší kuchyni hodně konzumují. Ale přiznejme si to: vaření to není tak zřejmé. Už jste někdy dosáhli příliš měkké, válcovací nebo úplně bez chuti? Pokud je odpověď ano, vězte, že nejste jediný. Problém je v tom, že se zdá, že rýže se snadno připravuje, ale skrývá některá úskalí.
Bylo by lepší sledovat několik tipů, které vám umožní vařit rizoto s luky. Nejprve zvažte, že existují zábavné typy rýže. Například chcete získat krémové rizoto, potřebujete rýži jako Carnaroli, Arborio nebo Vialone nano, To uvolní škrob. Pokud na druhou stranu chcete na pelle nebo asijské jídlo ostřelovanou rýži, je lepší se rozhodnout pro Basmati nebo Jasmine. Špatný typ rýže může ohrozit celý recept.
Postup, kterému je třeba se vyhnout
Umyjte nebo ne umyjte rýži? Závisí. Například Basmmati nebo jasmínská rýže musí být vždy několikrát pod studenou vodou vždy propláchnuty, aby se odstranil přebytečný přítele a získal dobře oddělené fazole. Ale pokud děláte rizoto, buďte opatrní: umyjte by to, že by to znamenalo právě ztrátu škrobu, který slouží k získání dokonalé krémovosti.
Kromě toho je během vaření zásadní množství vody pro získání dokonalé rýže. Příliš mnoho vody a stane se kecy, příliš málo a riskujete, že ho spálíte. Trik? Po správném rozměru: Pro absorbovanou vaření rýže je klasický vztah součástí rýže a dvou vody. Pro rizoto musí být vývar přidán postupně.
Perfektní vaření
Pokud rýži položíte příliš silnou oheň, voda se rychle odpaří a rýže zůstane uvnitř a vyhoří. Vaření musí být sladké a konstantní. Další chybou, kterou mnozí dělají, je sloužit rýži právě vypnul oheň. Ve skutečnosti to nechte odpočívat po dobu 5 minut v uzavřeném víku, pomáhá lépe distribuovat vlhkost. Ale aby bylo vše jasnější, zde je běžnější seznam chyb, které mohou zničit vaši rýži:
- Použijte nesprávný typ rýže.
- V případě potřeby neplástujte rýži.
- Vytvořte poměr vody/rýže.
- Vařte příliš vysoko nebo příliš nízko.
- Před podáváním zapomeňte odpočinout rýži.
- Smíchejte příliš mnoho nebo příliš málo.
Pokud chcete skutečně bezvadnou rýži, zkuste tento trik: tvrdá rýže před přidáním vody nebo vývaru. To pomáhá utěsnit fazole a brání tomu, aby se lotos stal příliš měkkým. Před pokračováním s vařením to jen pár minut zahřejte na pár minut na pánvi. Ujišťuji vás, že výsledek bude mnohem chutnější.
Nyní, když znáte všechny chyby, kterým se můžete vyhnout a triky pro zlepšení vaření, jste připraveni připravit rýži jako skutečný kuchař. Ať už se jedná o krémové rizoto, rýže Pilaf nebo mísa parfémovaných basmati, s těmito tipy získáte perfektní výsledek. A pamatujte, zkuste, nevzdávejte se prvního pokusu.