Chatter je jedním z typických receptů karnevalu patřící italské gastronomické tradici. Od starověkých kořenů je chvění připraveno na den karnevalu prakticky v celém Bel Paese, od Sicílie po Piemonnt, od Toskánska po Trentino; Neexistuje žádná oblast, která nemá svou verzi, a samozřejmě typické jméno misky (například v některých z Piedmont a Liguria je známo jako „lži“, v některých oblastech Marche, Emilia a Lazio, na Na druhou stranu se jmenují „frappe“ atd.).
Předpokládá se, že jejich původ se může vrátit do římské éry, když připravili smažené sladkosti podobně jako Chatter, který vzal název „Frittilia“ na oslavu svátků Saturnals. Po staletí tato tradice zjevně zůstala naživu a poté se šířila po celé Itálii, s různými jmény, jak jsme viděli.
Základní hygredience receptu
Recept na chatter je poměrně jednoduchý a vyžaduje jen několik ingrediencí. Jejich příprava však nemusí být tak snadná pro ty, kteří nemají v kuchyni dobré manuální dovednosti a musíte věnovat pozornost některým krokům, pokud chcete získat dobrý konečný výsledek. Mezi hlavní ingredience najdeme mouku, vejce, máslo, cukr a alkoholickou složku.
V závislosti na této oblasti lze použít ve skutečnosti likér, Grappa, Brandy, Marsala, Sambuca nebo dokonce Vinsanto. Tajemství dokonalého těsta však spočívá ve zpracování; To musí být zpracováno do té míry, že je elastický a tenký, aby se pak získal smažení, které se bobtná a je křupavá k kousnutí.
Jak připravit chatování
První věc, kterou musíte udělat, je obnovit a uspořádat všechny ingredience, takže můžete připravit základní těstoviny a poté se můžete soustředit, jakmile dokončí, na fázi smažení. Nezapomeňte v tomto ohledu udržovat teplotu oleje mezi 170 a 180 ° C, aby se při vaření příliš neabsorbuje.
- 2 polévkové lžíce bílého cukru
- 2 vejce
- 25 g másla nebo sádla
- 300 g 00 mouky
- 40 ml likéru nebo Marsaly
- Slunečnicový olej
- práškový cukr
Uspořádejte mouku do fontány a přidejte vejce, roztavené máslo zředěné a cukr, dávejte pozor, aby vše pečlivě mísilo, dokud se nedosáhne hladké a homogenní směs. Přidejte likér nebo Marsala, pak jej nechte absorbovat a nechte těsto odpočívat asi 30 minut.
Po době odpočinku zaveďte těstoviny s válečným kolíkem, dokud nedostanete velmi tenký, velmi důležitý list pro křupavý chvění. Střih s uděleným válečkem pastilky nebo obdélníků. Přiveďte olej na teplotu a smažte chvění, jeden pár po druhém, dokud nejsou zlaté a křupavé. Posypte moučkovým cukrem a podávejte je.