Když mluvíme o typických pokrmech italské kulinářské tradice, nemůžeme si ho nevzpomenout: šafránové rizoto. Šafránové rizoto je jednou z velkých klasik našich kuchyní, zejména těch, ve kterých se toto jídlo zrodilo a odkud má svůj původ: Lombardie, konkrétně Milán.
Toto typické jídlo je ceněno zejména proto, že dokáže spojit sladkokyselou chuť šafránu, kořene s důležitými nutričními a léčivými vlastnostmi, s krémovou konzistencí, kterou může poskytnout pouze kvalitní rýže. No, ne každý může získat šafránovou rýži s intenzivní žlutou barvou a jedinečnou chutí. Ale jak bychom to měli udělat?
Šafránové rizoto: příběh
Podle toho, co bylo zjištěno z historických faktů, se zdá, že zrod šafránového rizota se datuje do středověku, tedy do období na půli cesty mezi starou a novou dobou. V tomto období se začaly objevovat důležité vlastnosti tohoto kořene, šafránu, zejména s ohledem na gastrointestinální potíže, ale nejenom.
Kolem zrodu šafránového rizota existuje mnoho různých teorií, příběhů a legend. S jistotou víme, že toto typické jídlo se zrodilo z jednoduché kombinace šafránu a rýže až do dnešních dnů, kdy je toto jídlo skutečně jedinečné díky správně provedené smetaně.
Zde je návod, jak získat dobré šafránové rizoto:
Přestože mnoho druhů pokrmů může být snadno vyrobitelné, ve většině případů je to právě jednoduchost, která ztěžuje dosažení. Někdy nestačí vědět, jaké ingredience jsou potřeba k získání dobrého pokrmu, ale musíte si také uvědomit, jak a kdy by měly být použity. Zde je návod, jak připravit dobré šafránové rizoto:
- Pro intenzivní barvu šafránového rizota zvolte šafránové pestíky, které jsou také mnohem aromatičtější;
- Udělejte nálev se šafránovými pestíky;
- Opečte rýži;
- Přidejte šafránový nálev;
- Vmíchejte máslo a sýr;
Aby bylo možné získat ze šafránové rýže jak barvu, tak intenzivní chuť, je velmi důležité připravit tento nálev. V praxi je potřeba vzít sklenici a naplnit ji asi 50 ml horké vody, do které se budou zapichovat pestíky. Necháte-li to takto asi 5-10 minut, šafrán uvolní všechna svá aroma a bude připraven k použití do rizota.
Po provedení všech základních kroků, které jsme vám vysvětlili, včetně tajného triku, a před podáváním je nejlepší nechat rizoto pár minut odležet, aby se po smetanění dobře rozpustilo i máslo a sýr. zanechte jedinečnou chuť a krémovou konzistenci, kterou jste dosud neviděli!