Jak dobré je smažení! Ať jsou to ryby, zelenina, maso a tak dále a tak dále… Pořekadlo je jasné: „i bota je dobrá, když je smažená“. Přesto je možné, že smažení není vždy dokonalé. Ve skutečnosti, ačkoliv jde o zdánlivě jednoduchý přípravek, skrývá některá úskalí.
Mezi ně rozhodně patří těsto: někdy se může stát, že těsto není křupavé, ale naopak je gumové a mastné, příliš tekuté nebo naopak příliš kompaktní. Situace, které v každém případě mohou zhatit celou přípravu. Pojďme se společně podívat na tajemství získávání křupavého a voňavého těsta, abychom zvýraznili smažení!
Jak připravit dobré těsto?
Těsto na smažení je jednoduchá příprava, která je obvykle založena na mouce a vodě. Mohou však existovat variace: jedná se o pivní těsto, ve kterém je voda nahrazena tímto nápojem, nebo vaječné těsto, do kterého se kromě vody a mouky přidává i vejce. Ve všech těchto případech je vhodné dodržovat některá opatření, z nichž některá jsou uvedena níže.
Některé příklady, jak udělat těsto chutné a dokonalé, jsou použití čerstvé sycené vody místo čisté vody nebo pečlivé prosátí mouky před přidáním vody. Voda by měla být přidávána v mírném množství, po troškách, jinak by se podpořila tvorba hrudek. Navíc někteří lidé dávají přednost přidání špetky soli přímo do těsta, aby získali hned chutnější smažené jídlo.
Co ještě potřebujete vědět?
Kromě těchto jednoduchých tipů je možné objevovat i další. Ve skutečnosti, jakmile vytvoříte těsto podle těchto opatření, je třeba zvážit další důležité aspekty. Příklad? Olej používaný na smažení by měl být kvalitní olej. Určitě pocítíte rozdíl! Kromě toho by měl být olej zahřát na určitou teplotu, která se liší v závislosti na typu použitého oleje, pod jeho kouřový bod. Ale to není vše… Další užitečné tipy jsou následující:
- nechte těsto odpočinout, aby se odstranily případné vzduchové bubliny
- před použitím dejte nádobu s těstem na nějakou dobu do lednice
- ruční metličkou nebo vidličkou smícháme vodu a mouku
Jak vidíte, návrhů je mnoho a jsou rozmanité. Ve skutečnosti, jak již bylo zmíněno, příprava dobrého smažení je jen zdánlivě jednoduchá. Dodržováním těchto opatření však můžete zaznamenat zlepšení, pokud jde o křupavost a vůni! To je také důležité pro snadnější trávení. Ve skutečnosti je dobře známo, že smažení nemusí být snadno stravitelné a to je nepříjemnost, které je třeba se vyhnout.
Závěrem lze říci, že triky jako přidání perlivé vody do prosáté mouky, promíchání těsta ruční metličkou nebo vidličkou a odležení v lednici a použití kvalitního oleje na smažení mohou pomoci k tomu, aby hranolky byly křupavé, voňavé a dokonale suché. Teď už je stačí jen zkusit uvést do praxe!