The bramborové noky jsou nepochybně nejrozšířenější a ceněné pro nespočet receptů a příloh, přičemž se označují jako nejchutnější a nejvýživnější na patře. Bramborové noky jsou přirozeně vždy chutnější a pravděpodobně zdravější než balené, naučit se je dělat je teoreticky snadné, ale v praxi méně triviální.
Ti, kdo jsou dostatečně odborní a mají sklony k jejich školení, dobře vědí, že existují určité triky a tajemství, které se často dědí z celých generací, aby získaly dokonalé těsto, a tedy výsledek hodný produktu haute cuisine. Ingrediencí na noky je poměrně málo a jsou jednoduché, takže na přípravě hodně záleží.
Tajemství dokonalých gnocchi
Je snadné identifikovat noky jako italské, ve své obecné podobě existují po staletí, ačkoli v oblasti Středomoří se jejich forma stala známou a oceňovanou. Nejrozšířenější jsou, jak již bylo zmíněno, bramborové, ale existují i varianty složené pouze z vody a mouky nebo z krupice či krupice, v Laziu velmi rozšířeného druhu.
Co se zdá být poměrně složité, zejména pro začátečníky, je získání kompozice a těsta, díky nimž jsou noky na patře lehké, ale také měkké, ale zároveň nejsou příliš křehké a drobivé. Podmínka, která zahrnuje nutnost zvážit některé triky před přípravou a během ní a také některé chyby, kterých je třeba se vyvarovat.
Tipy na přípravu
Výběr brambor je velmi důležitý, nejlépe je vyhýbat se přehnaně čerstvým a vlhkým variantám, raději volit ty žlutomasé, pokud jsou pár týdnů „staré“ (uchovávat v chladu a min. pokud možno vlhké místo a ve tmě) nebo červené jsou v pořádku, protože jsou méně kompaktní a lépe drží těsto.
- Brambory by se měly uvařit a teprve poté oloupat, slupka ve skutečnosti slouží k zachování vnitřní celistvosti až do konce
- Je důležité pečlivě zvolit způsob vaření, můžeme je vařit nebo vařit v páře, ale také v mikrovlnné troubě
Štípač brambor je dobré používat ještě horké, takže to musíte udělat rychle, abyste se méně namáhali, zatímco před přidáním mouky a vajec do těsta je nejlepší, aby bramborová kaše byla úplně studená . Stačí na pomoučněnou plochu použít dostatek mouky (raději začít s málem), přidat vejce a špetku soli.
Ideální mouka na výrobu noků je 00, dejte pozor, abyste nepoužili příliš mnoho mouky, moc by se tím žvýkaly, jen si spočítejte gramáž, která nesmí být větší než cca 1/3 mouky oproti váze brambor. S těstem by se mělo pracovat co nejméně a pro lepší držení je můžeme proložit vidličkou nebo rigagnocchi.