Zapomeňte na tvrdé máslo. Takto bude vždy perfektní pro malování

Zapomeňte na tvrdé máslo. Takto bude vždy perfektní pro malování

Tvrdé máslo přímo z lednice je známý problém. I když v té době chutná nejlépe, namazání na chleba končí frustrací a často poškozením krajíce chleba. Existuje však několik osvědčených metod, které vám umožní vychutnat si dokonale měkké máslo, aniž byste se museli vzdát jeho udržování v chladu.

Zapomeňte na tvrdé máslo. Takto bude vždy perfektní pro malování
Osvědčené metody, které vám umožní vychutnat si dokonale měkké máslo, aniž byste se museli vzdát jeho udržování v chladu.
Foto: shutterstock.com/Dariia Belkina

Výhody konzumace másla

Máslo je mléčný výrobek vyrobený ze smetany oddělené od kravského mléka. Skládá se především z mléčného tuku, bílkovin a vody. Jako živočišný produkt máslo je cenným zdrojem mnoha živin, včetně:

  • vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K),
  • mastné kyselinyjako je kyselina máselná, která podporuje zdraví střev a má protizánětlivé účinky.

Máslo také poskytuje látky, jako jsou:

  • fosfolipidy včetně lecitinu, který podporuje strukturu a funkci buněčných membrán.

Při střídmé konzumaci může být máslo zdravou součástí jídelníčku díky četným zdravotním přínosům. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených tuků je však nejlepší jej konzumovat v doporučeném denním limitu. Nadbytek nasycených tuků může zvýšit hladinu LDL cholesterolu a zvyšují riziko srdečních onemocnění. Jejich doporučený denní příjem je přibližně 10 % denní kalorické potřeby.

  • To znamená, že pro zdravého dospělého člověka s průměrným kalorickým příjmem přibližně 2000 kcal maximální množství nasycených tuků je přibližně 20 gramů denně, což odpovídá třem lžícím másla.

Triky na změkčení másla

Zapomeňte na tvrdé máslo. Takto bude vždy perfektní pro malování
Máslo můžete nakrájet na menší kousky nebo tenké plátky – menší kousky rychleji změknou.
Foto: shutterstock/O. Kalacheva

V závislosti na vašich potřebách, dostupném čase a nástrojích můžete ke změkčení másla použít několik osvědčených a jednoduchých metod:

  • Nechte to na ploše (nejjednodušší metoda)

Vyjměte máslo z lednice a položte ho na pult při pokojové teplotě. Přibližně po 30 až 60 minutách změkne natolik, aby byl připraven k použití. Pokud chcete proces urychlit, můžete máslo nakrájet na menší kousky nebo tenké plátky – menší kousky rychleji změknou.

  • Zakryjte teplou miskou nebo sklenicí

Naplňte misku horkou vodou a chvíli počkejte, až se zahřeje. Poté vodu vylijte a misku důkladně osušte. Máslo dáme na kuchyňskou linku a zakryjeme teplou mísou – teplo urychlí měknutí.

  • Použijte mikrovlnnou troubu

Máslo můžete rychle změkčit v mikrovlnné troubě. Položte jej na talíř a nastavte spotřebič na nejnižší výkon. Máslo zahřívejte v krátkých intervalech 5-10 sekund a po každém cyklu kontrolujte konzistenci, abyste se ujistili, že se úplně nerozpustí.

Zapomeňte na tvrdé máslo. Takto bude vždy perfektní pro malování
Tvrdé máslo můžete nastrouhat na hrubém struhadle.
Foto: Soukromý archiv

Vložte máslo do skleněné mísy. Poté ji postavte nad hrnec s horkou, ale ne vroucí vodou. Máslo jemně mícháme, aby rovnoměrně změklo bez rizika rozpouštění.

Tvrdé máslo můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Výsledné tenké kousky rychleji měknou a jsou poddajnější, takže máslo je ideální na potření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *