Je označován za „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva.

Přestože se turecký ayran připravuje pouze ze tří ingrediencí, seznam jeho předností je velmi dlouhý. Nejenže účinně hasí žízeň, ale pomáhá také regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje trávení a má skvělou chuť. Jak ji připravit a konzumovat? To se dozvíte při čtení našeho článku.

Ajran, tj. jogurt, voda, sůl.

Ajran je velmi jednoduchý nápoj, který se vyrábí doslova ze tří ingrediencí: kombinace jogurtu, vody a soli. Občas se v některých případech a zemích vyskytují i další přísady: pepř nebo lístky máty. Ayran pochází z Turecka, ale v různých – velmi podobných podobách – je známý také na Balkáně a na Blízkém východě. Tradičně se nápoj pije k jídlům, zejména tučným, pro zlepšení trávení, i když nic nebrání tomu, abyste si ho vychutnali i v horkých dnech. Není třeba se omezovat, protože by se skvěle hodil i v zimě, protože je výborný i na imunitu.

Jak připravit turecký ajran?

Ajran snadno seženete na zahraničních dovolených, ale někdy ho najdete i v obchodech, například v plechovce. Také v některých podnicích, které podávají tureckou kuchyni, může být součástí jídelního lístku. Pokud se nechystáme na cestu do zahraničí, můžeme si ajran připravit i doma, protože jeho příprava je jednoduchá. Jaké jsou ingredience? Budete potřebovat:

  • 400 ml řeckého nebo balkánského jogurtu,
  • 500 ml minerální vody,
  • půl lžičky soli.

Ingredience jednoduše nalijte do velké mísy a míchejte, dokud se nevytvoří jemná pěna. Ajran je téměř hotový, ale můžete ho nechat vychladnout, aby lépe vyhovoval panujícímu teplu. V této verzi je nejlepší ochutnat ho na začátku, ale pokud nám chuť úplně nevyhovuje, je vhodné ji obměňovat. Pak mohou přijít na pomoc buď lístky máty, nebo citrusová kůra.

Co je na ayranu dobrého?Je označován za „nejzdravější nápoj na světě“. Urychluje trávení a posiluje střeva.

Zdálo by se, že skromné složení nás ničím zvláštním nepřekvapí. Pravda je ale úplně jiná. Ajran je bohatým zdrojem cenných látek. Nejvýznamnější jsou vitaminy: skupiny B a také C a D. Kromě toho je výborným doplňkem bílkovin, vápníku a sodíku. Jaké výhody nám tedy pití ajranu přináší? Především dokonale zlepší trávicí systém a urychlí trávicí procesy. Jogurt je bohatý na živé bakteriální kultury, a jak víme, ty jako nic jiného dobře působí na střeva, kterým se ne nadarmo říká „druhý mozek“. Právě zde se vytváří imunita a z těla se snadněji odstraňují toxiny.

K přípravě ayranu použijte řecký jogurt .

Stojí za to věnovat pozornost vitamínům, které jsou v ayranu také obsaženy. Ty, které patří do skupiny B, mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví: jsou nezbytné pro bezchybné fungování klíčových tělesných systémů. Vitamin C je nejčastěji zmiňován v souvislosti s imunitou: to je jistě pravda, ale má mnohem více zásluh. Především činí cévy pružnějšími, což usnadňuje udržení normálního krevního tlaku. Kromě toho tato cenná látka pomáhá syntetizovat kolagen, což vede ke zlepšení vzhledu naší pokožky. Nejenže vypadá mladší, ale také se snadněji regeneruje, rychleji se hojí rány a hůře se tvoří nové vrásky. Je také velmi silným antioxidantem, a jak víme, snáze odstraňují toxiny, zbavují se volných radikálů zodpovědných za vznik civilizačních chorob a zpomalují proces stárnutí tělesných buněk.

Nesmíte také zapomenout na pořádnou porci bílkovin. Ve skutečnosti je nejčastěji přijímají sportovci, protože jsou stavebním kamenem tělesných svalů, ale nejen to. Je také důležitou energetickou surovinou a cenným katalyzátorem, díky němuž všechny procesy v našem těle probíhají správně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *