Nemít ve zvyku pít vodu, jíst narychlo nebo si vybírat pouze hotová jídla… To jsou běžné návyky, které mohou mít z dlouhodobého hlediska velmi negativní dopad na vaše zdraví. Podívejte se, jakých výživových chyb se dopouštíte a jaké mohou být jejich následky. Někteří lidé jsou v šoku, že jde o tak velký problém!
Správná výživa je klíčem ke zdraví
Chcete-li být zdravým člověkem, musíte si hlídat svůj jídelníček. Každý člověk má své stravovací návyky, tj. mnohokrát opakované vzorce chování, které tělu dodávají vše, co potřebuje.
Existují dobré a špatné stravovací návyky. Ty první jsou pro lidské zdraví prospěšné, zatímco ty negativní časem způsobují vznik nejrůznějších nemocí a poruch.
Proč je tak důležité vyvarovat se špatných stravovacích návyků? Správný výběr potravin vede k prevenci nemocí, jako je cukrovka, obezita, inzulínová rezistence a hypertenze. Nesprávné stravovací návyky mohou vést k infarktu, mrtvici, ischemické chorobě srdeční nebo ateroskleróze. Kromě toho se díky správným stravovacím návykům můžeme vyhnout dietám za účelem zhubnutí, protože bude snazší udržet si zdravou váhu.
Velmi často si ani neuvědomujeme, že základní problémy mohou způsobit zdravotní potíže. Podívejte se, které to jsou!
Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštíme?
Mezi nejznámější chyby při dietách patří např:
- Svačení – absence pevného stravovacího plánu způsobuje, že si člověk „vezme“ něco k jídlu, často i z nudy. Většinou se jedná o kalorické potraviny, jako jsou sladkosti nebo chipsy. To je při inzulínové dietě obzvláště nevhodné kvůli častému a vysokému kolísání hladiny glukózy a inzulínu v krvi.
- Nedodržování hydratace je velmi velkou chybou, kterou trpí mnoho lidí. Člověk potřebuje minimálně 1,5 litru vody denně. Lidé raději pijí sladké nápoje, kávu nebo jiné nápoje. Pití vody zabraňuje mlsání, takže je to velké plus a většina lidí s tím má velmi velký problém.
- Spěšné stravování – příliš rychlé jídlo, nedůkladné žvýkání….. To vše vede k nadýmání břicha, plynatosti a nezajišťuje nasycení ve správný čas. Pocit sytosti se dostaví zhruba 20 minut po prvním soustu, takže pomalé jídlo vás chrání před příliš velkým množstvím kalorií.
- V jídelníčku chybí čerstvé ovoce a zelenina – obsahují vitaminy a minerály, vlákninu a látky působící proti rakovině. Zvyšují také pocit sytosti při velmi nízkém obsahu kalorií.
- Vysoce zpracované potraviny nebo rychlé občerstvení – vzhledem k široké dostupnosti si rádi kupujeme hotová jídla a stravujeme se mimo domov. Bohužel jejich složení je často tragické, takže je to rozhodně špatná volba.
- Příliš mnoho soli – slané jídlo chutná lépe, takže to přispívá k nadváze. Nadměrné množství navíc přispívá k hypertenzi.
- Nedostatek rozmanitosti – skromný jídelníček škodí zdraví. Tím, že jíme stále stejné potraviny, dodáváme si neustále stejné látky. Zařazením dalších věcí do jídelníčku zvyšujeme množství vitaminů a minerálních látek, čímž předcházíme jejich nedostatku.
- Špatně vyvážený jídelníček – máme tendenci jíst příliš mnoho sacharidů a tuků. Jíme příliš málo bílkovin. Měli byste se zaměřit na přísun většího množství bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité (ovlivňují také pocit sytosti).
Malé kroky k cíli
Stojí za to řešit špatné stravovací návyky, abyste se v budoucnu vyhnuli nemocem. Pokud chcete změnit svůj jídelníček, začněte malými kroky. Mnoho věcí spolu souvisí. Když začnete pít více vody a zvýšíte příjem bílkovin, zeleniny a ovoce, budete se cítit sytější a budete schopni kontrolovat svačiny.
Nezapomeňte, že účinky špatného stravování se projeví až po delší době. Zpočátku nebude nutně zřejmé, že se děje něco špatného. Proto je dobré dbát na to, abyste si život bez nemocí užívali co nejdéle.