Tato polévka je známá už velmi dlouho a musíme si přiznat, že naši předkové dobře věděli, jaká jídla v zimě jíst. Dříve však bylo toto roční období mnohem mrazivější. Stále se však jedná o jednoduchý a levný bramborový pokrm, který na dlouhou dobu zasytí hlad a hodně zahřeje.
Bramborová polévka je jednoduchá, vydatná a na zimu ideální.
Brambory, kdysi považované za okrasnou rostlinu, se postupem času staly základem mnoha českých jídel. Zejména na venkově se začaly považovat za nepostradatelnou součást každodenního jídelníčku.
Proslulé po celé České republice
Naši předkové používali brambory k přípravě různých pokrmů, včetně bramborové polévky. Připravovali ji na mnoho různých způsobů. Dokonce se dostala i do kuchařské příručky z roku 1930, kde bylo uvedeno, že chutnou bramborovou polévku lze připravit jak z masa, tak ze zeleniny. V každém kraji České republiky najdete různé varianty, například bramborovou polévku s uzeným sádlem nebo její lehčí verzi.
Několik ingrediencí, různé recepty
Bez ohledu na recept jsou v tomto pokrmu nejdůležitější brambory. Díky nim je polévka neobyčejně vydatná a také bohatá na vitamíny a minerály cenné pro organismus. K vaření brambor je nejlepší použít brambory odrůdy B, například Irga nebo Orlik, které rychle změknou a zkřehnou. V mnoha receptech se doporučuje brambory nejprve uvařit, pak je rozmačkat a smíchat s lehkým vývarem. Polévka má pak jedinečnou krémovou konzistenci. Jiné recepty počítají s tím, že se brambory v polévce hned uvaří, což jí také dodá patřičnou hustotu. Spolu s vhodnými bylinkami a kořením se tento pokrm stává neobyčejně aromatickým a lahodným.
Nejlepší je jednoduchá polévka
Ačkoli se polévka zdá tak jednoduchá, ve skutečnosti existuje mnoho jejích variant. Nejčastěji se do ní přidává klobása, slanina a smažená cibulka. Na konci vaření se přidává smetana. Víme však, že ne každý má rád bílou polévku. Proto je alternativou jednoduchá jíška z tuku a mouky. Kreativita našich předků při přípravě této polévky byla opravdu velká. Moje babička vařila bramborovou polévku tím nejjednodušším způsobem, ale musíme uznat, že v zimě byla velmi chutná.
Bramborové placky mé babičky
Ingredience: 1:
- půl kilogramu brambor,
- 2 cibule,
- 3 mrkve,
- 1 petržel,
- 1 litr vody,
- 3 lžíce rostlinného oleje,
- 3 lžíce másla,
- bobkový list, majoránka, sůl, zrnka pepře podle chuti,
- 1 lžíce pšeničné mouky,
- 200 g klobásy podle potřeby.
Způsob přípravy:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme.
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidejte ji k cibuli a zalijte vodou.
- Přidejte bobkový list a pepř a vařte asi 30 minut. Od bodu varu snižte výkon hořáku.
- Když je zelenina měkká, přidejte podle potřeby na kostičky nakrájenou klobásu. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vařte dalších 10 minut.
- V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte lžíci mouky a vše promíchejte. Omáčku přidejte do polévky.
- Trochu prohřejte a polévku podávejte.