Na Sicílii se jim říká ficocceddi, ale není to ovoce: namočte je do mléka a uvidíte, co sníte.

Pojďme si společně připravit fikoseddi, lahodné, praktické a snadno připravitelné mléčné sušenky: určitě si vás získají od prvního ochutnání!

Sicílie si od nepaměti uchovala velmi úctyhodné pokrmy, od předkrmů až po dezerty, bohaté na smetanu nebo na bázi ricotty. Jak bychom mohli nezmínit cannoli nebo zapečenou cassatu? Existuje však mnoho dalších, méně známých lahodných pochoutek, které patří k jednotlivým čtvrtím nebo jen k malým částem ostrova. Jako třeba sušenky, o kterých vám dnes chceme povídat a na kterých si místní obyvatelé určitě pochutnají, aniž by znali jejich název.

Často je najdete ve vesnických cukrárnách nebo cukrárnách, i když nejoblíbenější domácí pokrm připravují babičky: říká se jim fikocheddi, a název ve vás možná vyvolá představu ovoce, což není pravda. I když kromě fíků budou hlavními postavami vejce, mouka, cukr a…… no, pojďme si nejprve popsat recept, protože jsme si jisti, že si ho doslova zamilujete!

Pojďme si společně připravit sicilské ficocceddi: namočte je do mléka a vychutnejte si lahodnou snídani.

Ficocceddi, jak název napovídá, jsou vynikající sušenky, které se snadno připravují podobně jako settembrini Mulino Bianco, ale s mimořádně chutnou náplní ze sušených fíků a džemu. Připravte si křehké těsto, které by mělo stát v lednici, mezitím si připravte náplň a začněte sestavovat. Nebojte se, díky speciálnímu triku budou sušenky hotové během chvilky a o kouzlo se postará trouba.

Ingredience na cca 30 buchet

Na těsto:

  • Potřebujeme: 300 g mouky 00;
  • 150 g moučkového cukru;
  • 150 g másla;
  • 1 balíček vanilky;
  • 1 velké nebo 2 střední vejce;
  • 1/2 balíčku kypřícího prostředku;
  • 1/2 citronové kůry;

Na náplň:

  • Sušené fíky: 250 g;
  • 50 g vlašských ořechů;
  • 2 lžíce džemu podle chuti;
  • 1 lžička rumu;

Příprava

  1. Sušenky připravíme tak, že do mixéru dáme mouku, moučkový cukr, vanilin, droždí a citronovou kůru: vše několik minut mícháme, aby se promíchalo.
  2. Studené máslo z lednice nakrájejte na kostky, vložte do mixéru a s přestávkami každých 10 sekund šlehejte, dokud se směs dobře nerozmělní.
  3. Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude hladká. Přeneste ji na pracovní plochu, rychle ji zhutněte a poté ji zabalte do potravinářské fólie.
  4. Necháme ji asi hodinu stát v chladničce a mezitím si připravíme náplň: do mixéru vložíme rozpůlené sušené fíky, oloupané vlašské ořechy, lžičku rumu a džem (doporučujeme meruňkový nebo kdoulový).
  5. Mixujeme, dokud není krém velmi hustý a bohatý. Vezměte těsto a rozválejte ho na obdélník silný asi 1/2 cm.
  6. Na jednu stranu obdélníku naneseme celý fíkový krém, přiklopíme druhou stranou a okraje řádně uzavřeme dovnitř.
  7. Ostrým nožem vykrájejte mnoho plátků silných asi 2 cm (netlačte na nůž příliš silně, abyste piškoty příliš nerozmačkali), položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Každý plátek potřete kapkou mléka a pečte v předehřáté/statické troubě na 180° po dobu 15 minut. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a naše fíky k snídani jsou hotové!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *