Mrkvový koláč bez přidaného cukru

Jednoduchý, chuťově výrazný a jemný mrkvový koláč, který je ideální ke snídani nebo jako svačina pro celou rodinu.

Mrkvový koláč je skvělá klasika, jeden z nejoblíbenějších koláčů dospělých i dětí. Mám ho tak ráda, že ho dělám v tisíci variantách, od těch nejjednodušších až po trochu vydatnější a případně plněné. Tentokrát se společně podíváme na můj mrkvový koláč bez přidaného cukru , je velmi jednoduchý na přípravu a ideální pro ty, kteří chtějí omezit příjem cukru.

Co ale znamená „bez přidaného cukru“? Znamená to, že do těsta nepřidáme žádný cukr navíc k cukru, který je přirozeně obsažen v ostatních surovinách, které použijeme (mrkev, jablka i mouka), díky čemuž bude náš mrkvovo-mandlový koláč jemný, ale neméně chutný. way!

Mrkvový koláč bez přidaného cukru: jak ho připravit

Příprava je rychlá a dostupná pro každého: začneme strouháním mrkve, hlavní postavy našeho dezertu. Poté pomocí kuchyňského robotu jemně umeleme mandle, až se z nich stane mouka. Pokračujeme v používání kuchyňského robotu a připravíme si jablečné pyré smícháním jablečného másla a másla se semínky.

V tuto chvíli začneme v míse připravovat těsto, nejprve rozšleháme vejce a postupně přidáváme ostatní ingredience: mandlovou mouku, jablečné pyré, olej, trochu mandlového aroma, hrubou mouku, droždí a kvasnice. nakonec nastrouhanou mrkev. Jakmile získáte homogenní směs, nalijte ji do vymazané formy s pečicím papírem na dně a nakonec povrch ozdobte plátky mandlí.

Necelou půlhodinu v troubě a náš mrkvový koláč bez přidaného cukru je hotový! Uvidíte, že bude velmi měkký a s jemně nasládlou chutí. Možná se někomu bude zdát málo sladký, ale ujišťuji vás, že je velmi chutný!

Mrkvový koláč bez přidaného cukru

Připravený ve fritéze na vzduchu.

Tento mrkvový koláč můžeme také připravit vefritéze, přičemž použijeme papírovou formu na koblihy a kvásek v těstě nahradíme droždím Pane degli Angeli pro fritézu. Poté jej smažíme při teplotě 150 °C po dobu 30 minut.

Jak si na něm pochutnat

Tento mrkvovo-mandlový koláč je dezert, který se skvěle hodí ke snídani nebo jako svačina. Můžeme ho doprovodit ovocnými šťávami, caffe latte a cappuccinem nebo jinými horkými nápoji, například čajem. Můžeme si však také vychutnat pár kousků na závěr oběda a večeře s přáteli: zkrátka se hodí pro každou denní chvíli!

Co takhle připravit si rovnou mrkvový koláč bez přidaného cukru?

Ingredience

na těsto

  • 200 gmrkve
  • 4vejce
  • 150 gjablek
  • 100 goleje ze semen
  • 100 gmandlí
  • 200 gcelozrnné mouky
  • 16 gprášku do pečiva
  • ½lahvičkymandlového aroma

ozdobte

  • mandlové lupínkypodle chuti (nepovinné)

Jak připravit: Mrkvový koláč bez přidaného cukru.

Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na struhadle s velkými otvory, pak ji dejte stranou.

Mandle dejte do kuchyňského robotu a nasekejte je najemno, až se z nich stane mouka, a pak je nasypte do mísy.

Do stejného sekáčku vložte oloupaná jablka nakrájená na kousky, polovinu oleje ze semínek a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké pyré.

Vejce rozbijte do velké mísy a rozšlehejte je elektrickým šlehačem.

Přisypeme mandlovou mouku a pokračujeme v míchání.

Přidejte jablečnou směs.

Přidejte zbylé máslo a mandlové aroma a znovu promíchejte.

V této fázi přidejte celozrnnou mouku a poté kvásek.

Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a vše dobře promíchejte, až je směs hladká.

Vezměte pekáč o průměru 24 cm, vymažte jej olejem a na dno položte pečicí papír. Vlijte dovnitř směs a urovnejte ji, poté povrch ozdobte mandlovými vločkami.

Vložte koláč do trouby a pečte v předehřáté konvektomatu při 170 °C po dobu 35 minut.

Po upečení jej nechte mírně vychladnout a pak je náš mrkvový koláč bez přidaného cukru připraven k nakrájení a vychutnání!

TipMrkvový koláč bez přidaného cukru

Pokud chceme směs ještě více osladit, můžeme do jablečného pyré přidat 40-50 g přírodních datlí bez semínek, předem sušené sultánky nebo sušené švestky či meruňky.

Pro bezlepkovou verzi nahradíme 200 g celozrnné mouky 150 g rýžové mouky a 60 g bramborového nebo kukuřičného škrobu.

Pokud nám nechutná mrkev, můžeme ji nahradit dýní a místo mandlí, pokud chceme, můžeme použít vlašské ořechy nebo jiné sušené ovoce. Co se týče jablek, doporučuji použít zralé a poměrně sladké odrůdy, například Golden Delicious.

Do těsta můžete místo oleje použít 120 g rozpuštěného másla.

Ze stejných dávek můžeme připravit také švestkový koláč nebo 12 muffinů, které je třeba péct v konvektomatu při 170 °C po dobu 25 minut.

Konzervování

Pokud nám zbyde několik plátků mrkvového koláče bez přidaného cukru, uchováme je při pokojové teplotě v dortové nádobě nebo ve vzduchotěsné nádobě a zůstanou měkké a vláčné po dobu 2-3 dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *