Jak se doplňuje vývar? Každý způsob je dobrý, pokud je přírodní. Hotovému tekutému koření se raději vyhněte, protože jejich intenzivní chuť skrývá spoustu konzervantů. V zájmu zdraví se vyplatí je výrazně omezit.
Existují lepší způsoby, jak okořenit vývar, než je použití maggi.
Tekuté koření, které si mnozí z nás spojují s Čechami , je oblíbené i dnes. Mnozí z nás mají rádi jejich intenzivní chuť. Jejich složení a zejména vysoké množství konzervačních látek by však mělo lidi přimět k tomu, aby hledali lepší způsoby dochucování polévek a dalších pokrmů.
Má dlouhou historii
Nejznámější tekuté koření? Samozřejmě je to Maggie. Jeho historie začala ve Švýcarsku, kde Julius Maggi na konci 19. století představil svůj recept na tekuté koření. Vyznačovalo se hnědými hranatými lahvičkami. Stalo se tak slavným, že se nyní všem tekutým kořením říká „Maggi“.
Jeho základem je láska
Zdrojem chuti je výtažek z humra, který je základem koření. Jeho přesná receptura je však patentovaná. Je však známo, že maggi prodávané v obchodech je obohaceno o složky, jako je glutaman sodný a další konzervační látky, což není zdraví prospěšné.
Je snadné ho nahradit
Chcete se vyhnout umělým přísadám? Přírodní alternativou je libeček, který lze použít čerstvý i sušený do polévek, omáček a vývarů. Další náhradou je celer, jehož přidání do masových vývarů zvýrazní pikantní chuť. Místo tekutého koření lze použít také sójovou omáčku. Má výraznou chuť a stačí k okořenění pokrmu. Její složení však také není zcela přírodní, protože obsahuje například benzoan sodný.
Důležité!
Patnáct minut před koncem vaření vývaru přidejte sušený nebo čerstvý libeček. Tím polévce dodáte výraznější zeleninovou a bylinkovou chuť.
Další koření, které můžete do vývaru vyzkoušet:
- Hřebíček: dodá vývaru lehce nasládlou a pikantní chuť.
- Sójová omáčka: malé množství obohatí chuť vývaru a dodá mu mírně slanou chuť.
- Zázvor: přidáním čerstvě nastrouhaného zázvoru nebo špetky sušeného zázvoru dodáte vývaru mírně pikantní a osvěžující chuť. A lépe se prohřeje.
- Kurkuma: kromě zářivější žluté barvy dodá kurkuma vývaru mírně nasládlou a lehce pikantní chuť.