Neuvěřitelně krémový vanilkový cheesecake z kuchyně rustikální ženy je hitem na konferenčním stolku.
Co takhle další lahodný cheesecake? Pak vyzkoušejte tuto neodolatelnou verzi z kuchyně rustikální ženy s jemným vanilkovým tvarohem a křupavým posypem! Šťavnatý, lehce ovocný a hotový během okamžiku – tento koláč se zaručeně stane vaším novým oblíbeným receptem!
Rustikální, ženský recept na vanilkový cheesecake.
Ingredience:
- Složení: 300 g mouky a trochu na posypání.
- 175 g studeného másla
- 300 g cukru
- 750 g tvarohu
- 5 vajec
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku (na přípravu)
- 1 bio citron (kůra)
- 250 g červeného džemu (např. malinového)
- Sůl
Tipy pro přípravu obzvláště chutného cheesecaku
Při přípravě tohoto cheesecaku existuje ještě jedno tajemství: místo nízkotučného tvarohu použijte tvaroh. Tuk je totiž obrovským nositelem chuti. Čím více tuku v cheesecaku bude, tím bohatší bude jeho chuť. Takže místo netučného tvarohu použijte jen tvaroh s 20 procenty tuku. Neobsahuje výrazně více kalorií než netučný tvaroh (pro srovnání: 100 g netučného tvarohu má asi 66 kalorií, 100 g 20procentního tvarohu má asi 97 kalorií) a poskytuje bohatší chuť .
Pokud chcete svůj oblíbený tvarohový koláč trochu zpestřit, ale přesto chcete super aromatický koláč, zkuste místo vanilkového pudinkového prášku jinou pudinkovou směs: se smetanovou příchutí. Pokud však nechcete přijít o vanilkový nádech, můžete ještě přidat jen trochu vanilkového aroma nebo dužiny z vanilkových lusků.
Příprava: Tvarohový sýr připravte z mouky, která je součástí sýra:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia. Formu na pečení (o průměru 26 cm) vymažte máslem a vysypte moukou.
- Máslo nakrájejte na větší kousky a dejte ho do mísy spolu s 300 g mouky a 150 g cukru. Přidejte špetku soli a 1 vejce a vše vyšlehejte na drobenku pomocí nástavce na těsto ručního mixéru.
- Polovinu posypky vložte do formy, rovnoměrně rozprostřete a jemně přitlačte. Důležité: základnu nejen vyložte posypem, ale udělejte kolem ní také 3 cm vysoký okraj. Poté na dortový základ nalijte marmeládu a rozetřete ji.
- Na dortovou náplň dejte do mísy tvaroh, 150 g cukru, pudinkový prášek a citronovou kůru a promíchejte metličkou. Postupně přidejte 4 vejce.
- Vanilkový tvaroh rozetřeme na marmeládu a urovnáme. Jako náplň posypeme tvarohovou vrstvu zbývajícím strouhankou.
- Koláč vložte do trouby a pečte asi 50 minut. Po 30 minutách ho přikryjte alobalem, aby příliš nezhnědl.
- Nakonec nechte hotový cheesecake asi 10-15 minut vychladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky. Poté jej vyjměte a opatrně uvolněte okraj formy. Pokud chcete, můžete cheesecake před podáváním posypat trochou moučkového cukru nebo přidat na každý plátek trochu smetany.
S těmito 3 tipy bude každý cheesecake dokonalý.
1. Chraňte svůj cheesecake před srážením
Aby se cheesecake nesrazil, spoléhají profesionální pekaři na pečení po etapách. Po 30 minutách koláč vyjmou z trouby a nechají ho asi pět minut ztuhnout. Pak se na deset minut vrátí dovnitř – a opět na pět minut ven. To vše se opakuje třikrát. Tím se koláč zpevní zevnitř. Při této metodě budete potřebovat hodně trpělivosti, ale koláč bude nadýchaný a pevný.
2. Tvarohový koláč bez prasklin
Pokud váš cheesecake stále vyjíždí z trouby s prasklinami, je to proto, že jste ho vyndali z trouby příliš rychle. Dbejte na to, aby koláč nebyl během pečení vystaven přílišným změnám teploty. Po skončení pečení vypněte troubu a nechte ho 30 minut stát s mírně pootevřenými dvířky trouby.
3: Nápady na tvarohovou náplň
Kromě obvyklé posypky (skládající se z másla, mouky a cukru) lze hotový cheesecake potřít lahodným jahodovým džemem, posypat moučkovým cukrem nebo trochou krému. Pokud máte rádi větší exotiku, můžete se rozhodnout pro: b. pro kokosovou drobenku. Ještě lépe: meruňky z konzervy jako náplň. Pokud máte chuť na sladké, můžete cheesecake pokapat tekutou čokoládou nebo karamelem.