Jako mávnutím kouzelného proutku se těsto na dně kulatého dortu při pečení zvedne nad tvarohovou směs. Tím se základ promění v křupavou náplň!
Ale tento obrácený cheesecake není určen jen k zapečení! Ohromí také svou chutí. Piškotová náplň se stane pěkně křupavou a tvarohová směs díky „pokličce“ nevyschne a zůstane pěkně krémová a šťavnatá! Klasický cheesecake má také tendenci mít na povrchu praskliny – v této verzi s tím nebyl žádný problém.
Jak je ale možné, že si obě vrstvy tohoto cheesecaku v troubě prohodily místa? Tajemství je v kvásku. Ten se aktivuje teplem, díky čemuž je těsto vzdušné, a tedy lehčí než tvarohová směs. Díky tomu se po zhruba 15 minutách pečení zvedne nahoru.
Ingredience
Na těsto
150 g másla pokojové teploty + něco na formičky
150 gcukru
1 balíček vanilkového cukru
3 vejce (velikost M)
150 g mouky + něco do formy.
1 balení prášku do pečiva
1 špetka soli
Pro tvarohovou směs
150 g změklého másla
150 gcukru
3 vejce (velikost M)
½ organického citronu
1 balení vanilkového pudinkového prášku
250 g tvarohu bez tuku
250gTučného tvarohu (20% tuku)
příprava
1
Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový cukr do lehce krémové konzistence pomocí metly ručního mixéru. Po jednom vmíchejte vejce, aby vznikla pěnová směs.
2
Smíchejte mouku a prášek do pečiva a prosejeme je na směs vajec a cukru. Krátce promíchejte se špetkou soli.
3
Vymažte formu s vysokým okrajem (průměr 24 cm) máslem a vysypte ji moukou. Piškotové těsto nalijte do formy a lehce zarovnejte až k okrajům.
4
Na tvarohový koláč vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Po jednom vmíchejte vejce. Nastrouhejte kůru z poloviny citronu. Vymačkejte polovinu citronu. Přidejte citronovou šťávu a kůru, pudinkový prášek a oba druhy tvarohu a vše rozmixujte dohladka.
5
Opatrně nalijte tvarohovou směs na těsto a uhlaďte ji. Pečte v předehřáté troubě (konvektomat: 170 °C) na středním stupni asi 55-60 minut. (Vzorek tyčinek).
Tip: pokud koláč v polovině pečení příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem.
Během pečení se piškotové těsto a tvarohová směs vyměňují – a koláč se jednou otočí. Foto: ShowHeroes .
6
Vypněte troubu a nechte dort vychladnout s pootevřenými dvířky trouby. Při podávání ho lehce posypeme moučkovým cukrem.
Můj tip: použijte vinný kvásek.
V těstě potřebujete hodně kvásku, abyste dosáhli efektu točení. Pokud ho snadno ochutnáte nebo máte nepříjemnou chuť kvůli obsaženému fosfátu, můžete použít vinný kvásek.