Vařený koláč s tvarohem

Jako mávnutím kouzelného proutku se těsto na dně kulatého dortu při pečení zvedne nad tvarohovou směs. Tím se základ promění v křupavou náplň!

Ale tento obrácený cheesecake není určen jen k zapečení! Ohromí také svou chutí. Piškotová náplň se stane pěkně křupavou a tvarohová směs díky „pokličce“ nevyschne a zůstane pěkně krémová a šťavnatá! Klasický cheesecake má také tendenci mít na povrchu praskliny – v této verzi s tím nebyl žádný problém.

Jak je ale možné, že si obě vrstvy tohoto cheesecaku v troubě prohodily místa? Tajemství je v kvásku. Ten se aktivuje teplem, díky čemuž je těsto vzdušné, a tedy lehčí než tvarohová směs. Díky tomu se po zhruba 15 minutách pečení zvedne nahoru.

Ingredience

Na těsto

150 g másla pokojové teploty + něco na formičky

150 gcukru

1 balíček vanilkového cukru

3 vejce (velikost M)

150 g mouky + něco do formy.

1 balení prášku do pečiva

1 špetka soli

Pro tvarohovou směs

150 g změklého másla

150 gcukru

3 vejce (velikost M)

½ organického citronu

1 balení vanilkového pudinkového prášku

250 g tvarohu bez tuku

250gTučného tvarohu (20% tuku)

příprava

1

Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový cukr do lehce krémové konzistence pomocí metly ručního mixéru. Po jednom vmíchejte vejce, aby vznikla pěnová směs.

2

Smíchejte mouku a prášek do pečiva a prosejeme je na směs vajec a cukru. Krátce promíchejte se špetkou soli.

3

Vymažte formu s vysokým okrajem (průměr 24 cm) máslem a vysypte ji moukou. Piškotové těsto nalijte do formy a lehce zarovnejte až k okrajům.

4

Na tvarohový koláč vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Po jednom vmíchejte vejce. Nastrouhejte kůru z poloviny citronu. Vymačkejte polovinu citronu. Přidejte citronovou šťávu a kůru, pudinkový prášek a oba druhy tvarohu a vše rozmixujte dohladka.

5

Opatrně nalijte tvarohovou směs na těsto a uhlaďte ji. Pečte v předehřáté troubě (konvektomat: 170 °C) na středním stupni asi 55-60 minut. (Vzorek tyčinek).

Tip: pokud koláč v polovině pečení příliš ztmavne, přikryjte ho alobalem.

Během pečení se piškotové těsto a tvarohová směs vyměňují – a koláč se jednou otočí. Foto: ShowHeroes .

6

Vypněte troubu a nechte dort vychladnout s pootevřenými dvířky trouby. Při podávání ho lehce posypeme moučkovým cukrem.

Můj tip: použijte vinný kvásek.

V těstě potřebujete hodně kvásku, abyste dosáhli efektu točení. Pokud ho snadno ochutnáte nebo máte nepříjemnou chuť kvůli obsaženému fosfátu, můžete použít vinný kvásek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *