Knedlíky děláme jinak než české hospodyňky. Není v nich ani gram brambor.

Příznivci tradičního receptu na knedlíky budou možná překvapeni. Jak je možné, že v nich nejsou brambory? Zvolila jsem jinou surovinu, ale v české kuchyni také známou.

Kopytka Lehké, zdravé a bohaté na živiny. Necháte se zlákat?

Vyvinula jsem nový, jednodušší způsob přípravy knedlíků. Základem klasického pokrmu jsou brambory, ale já jsem se je rozhodla nahradit prosem a vytvořit tak zdravější alternativu.

Žádné drahé ingredience

Hlavní ingrediencí je známé a levné proso. přidejte bezlepkové mouky – kukuřičnou a bramborovou. Ty jsou také snadno dostupné v každém obchodě s potravinami. Vaření těchto knedlíků nezabere více než 30 minut a tento recept zvládne každý.

Důležité!

Díky prosu místo brambor jsou tyto knedlíky nejen výživnější, ale také univerzálnější. Lze je podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu ke guláši, houbové omáčce či pečenému masu.

Doporučeno odborníky na výživu

Proč jsem si vybral právě proso? Tato obilovina je známá již po staletí a nyní se často objevuje v receptech doporučovaných odborníky na výživu. Je ceněno pro svou výživovou hodnotu, zejména pro své prospěšné vitaminy a minerální látky. Obsahuje mimo jiné: vitamin B, nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy, a vitamin E, známý pro své antioxidační vlastnosti. Proso je vynikajícím zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, zinek a křemík, které podporují činnost svalů a srdce a zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů.

Máta peprná

Složení:

  • 300 g suchého prosa,
  • 130 g kukuřičné mouky,
  • 110 g bramborové mouky,
  • 3 lžičky mořské soli,
  • 360 ml studené vody.

Způsob přípravy:

  1. Proso důkladně propláchněte v cedníku, dokud nepřestane pěnit.
  2. Poté ho vařte v přiměřeném množství vody se solí asi 10-12 minut.
  3. Měkkou krupici důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
  4. Do základu přidejte oba druhy mouky a intenzivně uhněťte těsto.
  5. Poté z něj vytvarujeme charakteristický váleček a šikmo vykrajujeme malé knedlíčky.
  6. Nakonec je asi dvě minuty vařte v osolené vroucí vodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *