Každý, kdo se potýkal s migrénou, ví, jak moc ztěžuje každodenní činnosti. I když se jí nelze vždy zcela vyhnout, dodržování vhodné diety může snížit její četnost a závažnost. Jaká je dieta pro prevenci migrény?
Migréna je mimořádně časté neurologické onemocnění. Odhaduje se, že postihuje více než 10 %. světové populace, většinou lidi ve věku od 20 do 50 let. Statistiky ukazují, že je asi 3krát častější u žen než u mužů.
Vzhledem k tomu, že migréna postihuje tak velkou skupinu lidí a její negativní dopad výrazně ovlivňuje každodenní fungování, zařadila Mezinárodní společnost pro bolesti hlavy toto onemocnění na seznam nemocí, které negativně ovlivňují život. Navíc se ocitla v první dvacítce vedle obezity a nadváhy.
Migréna se skládá z několika fází, z nichž každá může mít různé trvání. Samotná bolest hlavy vás také může trápit od 4 do dokonce 72 hodin. Může se objevit jednou nebo i několikrát za měsíc. Někteří lidé si během migrény stěžují také na nevolnost a zvracení, dále na závratě, přecitlivělost na zvuk a světlo, poruchy vidění a potíže se soustředěním.
Spouštěče migrény
Rozsah tohoto problému je závažný, a proto vědci již léta zkoumají příčiny migrény a hledají způsoby, jak s otravnou bolestí hlavy bojovat. Existuje mnoho faktorů, které mohou bolest hlavy vyvolat.
Mezi nejčastější příčiny patří extrémní únava, stres, psychické napětí, počasí, kouření, nedostatek spánku (a někdy i příliš mnoho spánku), hormonální poruchy, emoce, ostré pachy, vystavení hluku, dlouhé sledování televize nebo sezení před obrazovkou počítače, léky, jasné světlo a životní styl. Vědci nepochybují o tom, že zdravý životní styl pomáhá snižovat bolest. Kromě toho je při migréně důležitá správná výživa.
Jak jídlo ovlivňuje migrénu?
Teorie o vlivu jídla na intenzitu bolestí hlavy je stará více než 200 let. Léta výzkumu tento vztah jen potvrzují – to, co jíme, ovlivňuje naši pohodu a výskyt migrény. Jaké potraviny byste měli ze svého jídelníčku vyřadit, abyste tyto potíže minimalizovali?
Vysoce zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny obsahují mnoho chemických látek, které mohou negativně ovlivňovat organismus, včetně zhoršování příznaků migrény. Nejenže obsahují konzervační látky a antioxidanty, ale jsou také zdrojem transmastných kyselin, umělých barviv, potravinářských aromat a sulfátů. Čím kratší je složení konkrétního pokrmu, tím lépe pro osoby trpící migrénou.
Glutaman sodný
Glutaman sodný je další složkou, která má rovněž negativní vliv na pohodu. Tato chemická sloučenina zvýrazňující chuť a vůni se nachází v potravinách, jako jsou: bujónové kostky, hotové polévky a omáčky, slané pochutiny, konzervované potraviny. Zvyšuje průtok krve do mozku, což následně způsobuje bolesti hlavy.
Aspartam
Další složkou, které byste se měli ve své každodenní stravě vyhnout, je aspartam. Aspartam je sladidlo, které se nachází v mnoha potravinách, jako jsou mléčné výrobky, barevné perlivé nápoje, žvýkačky a sladkosti se sníženým obsahem kalorií.
Zrající sýry
Zrající sýry, jako jsou sýry s plísní, parmezán nebo čedar, obsahují tyramin, který se nedoporučuje osobám trpícím migrénou. Tato aminokyselina, která působí jako neurotransmiter, zhoršuje bolesti hlavy. Místo toho je lepší používat čerstvé sýry, jako je brie nebo mozzarella.
Čokoláda a sladkosti s čokoládou
Čokoláda je také na seznamu doporučených potravin při bolestech hlavy. Je to pravděpodobně způsobeno fenyletylaminem. Tato chemická sloučenina může bolesti hlavy zhoršovat, stejně jako teobromin, který je zase zdrojem kakaa.
Káva a limonády
Důležité je také to, co pijeme – osobám trpícím migrénou se nedoporučuje pít kávu, černý čaj a sycené nápoje. Místo toho se doporučuje pít hodně nesycených minerálních vod.
Nejlepší migrenózní dieta
Jídelníček lidí trpících migrénou by měl být založen na čerstvém ovoci a zelenině, luštěninách a různých semenech, zejména tzv. olejnatých (vyznačujících se vysokým obsahem tuku – např. lněné semínko ). Kromě toho hrají důležitou roli přírodní a nezpracované potraviny s krátkou dobou trvanlivosti.
Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem rovněž pomůže zmírnit nepříjemné příznaky. Doporučuje se konzumovat libové maso, obilné výrobky, zdravé tuky (omega-3 kyseliny), jako jsou rostlinné oleje a ořechy.
V migrenózní dietě se doporučuje omezit příjem jednoduchých cukrů, a to nejen čokolády, ale i všech ostatních potravin, které je obsahují.
Hygiena stravy
Léky proti bolesti by měly být používány jako poslední možnost, mnohem lepší je odstranit příčinu bolesti. Pro léčbu onemocnění i pro prevenci je vhodné dbát nejen na správnou výživu, ale také na to, jak se stravujeme. Především je důležité jíst pravidelně; doporučuje se dodržovat takové přestávky mezi jídly – nejlépe asi 3-4 hodiny. Častá, malá jídla nepovedou k poklesu hladiny glukózy v krvi, takže se vyhneme záchvatům hladu, které přispívají ke vzniku migrény. Příliš dlouhé intervaly mezi jídly mají navíc negativní vliv na metabolismus.
Jídla by měla být správně vyvážená a mít přiměřený kalorický příjem. Příliš velký příjem kalorií vede k obezitě, která je podle odborníků faktorem zhoršujícím migrénu. Obézní lidé mají nejen častější, ale také závažnější záchvaty migrény.