Ryby a zelenina jsou velmi úspěšnou dvojicí. Svědčí o tom i obliba řeckých ryb. Tento pokrm se často objevuje na českých stolech a nikdy neomrzí. A na vlně popularity vznikla další – ryba na japonský způsob. Její koncept je velmi podobný. Opravdu stojí za vyzkoušení!
Čím jsou japonské ryby výjimečné? Je mimořádně šťavnatá, protože její kousky se před vložením do slaného nálevu a zeleniny smaží v palačinkovém těstíčku. Díky tomu ryba nenasákne příliš slaný nálev, zůstane pevná a nerozpadne se. Zelenina? Ta je také jiná, ale připravuje se podobně jako řecká ryba.
Na japonský způsob, ale bez drahých ingrediencí.
Ačkoli název pokrmu může napovídat, že se jedná o japonský recept, nevyžaduje těžko dostupné suroviny. Jeho výhodou je, že je skvělý jak teplý, tak studený. K rybě na japonský způsob se bude hodit treska, losos, miltai nebo mirena. Lze je podávat s vařenou rýží nebo jednoduše s chlebem.
Tento pokrm je vhodný pro každou příležitost. Hodí se k obědu, večeři nebo i jako svačina.
Ryba na japonský způsob
Složení: 1:
- 600 g rybího filé,
- 3 půlky konzervovaných paprik z plechovky,
- 3 nakládané okurky,
- 3 cibule,
- olej na smažení,
- zelená cibule, petržel nebo koriandr na podávání.
Na palačinkové těsto:
- Na palačinky: 1 vejce,
- půl šálku vody,
- půl hrnku mouky,
- sůl a pepř podle chuti.
Na slaný nálev:
- Potřebujeme: 4 lžíce rajčatového protlaku,
- půl šálku vody,
- 2 lžíce oleje,
- 4 lžíce lihového octa,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžička soli,
- půl lžičky sladké papriky.
Způsob přípravy:
- Rybí filé nakrájíme na malé kousky .
- Smíchejte všechny ingredience na palačinkové těsto.
- Kousky filé namočte do palačinkového těsta a osmažte na rozehřátém oleji z každé strany. Položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Smíchejte všechny přísady na marinádu, okořeňte a dejte stranou.
- Nakrájejte cibuli na plátky a smažte ji v rozehřátém oleji asi 15 minut do měkka.
- Nakrájejte konzervované papriky a okurky. Přidejte je na pánev k cibuli.
- Vše společně smažte 2 minuty.
- Přilijte nálev a přiveďte k varu.
- Na velkou mísu položte vrstvu osmažených filetů, přidejte marinádu a zeleninu. Vrstvy opakujte a nakonec je zalijte nálevem.
- Rybu po japonsku přikryjte a uložte do chladničky. Po několika hodinách se chutě spojí.
- Porce ryby podávejte posypané jemně nasekanými bylinkami.