Tak jednoduché a tak chutné: prasselkuchen s listovým těstem a marmeládou se peče velmi snadno. Ukážeme vám, jak na to.
Že je pečení složité? Děláte si legraci? To myslíte vážně, když to říkáte! Dnes vám ukážeme, jak bez námahy vytvoříte opravdovou pochoutku, kterou zvládnou i začátečníci. Na recept na křupavý koláč budete potřebovat jen několik surovin a stejné množství času. Je ideální, když se hosté ohlásí a vy je chcete obdarovat něčím sladkým. Máte pár minut času? Pak se do toho můžeme pustit.
Dort : recept s marmeládou a listovým těstem
Na recept na klasický koláč z buchet potřebujete pouze pět ingrediencí. Základem je hotové listové těsto z chladicího regálu. Na něj dáme tenkou vrstvu sladké marmelády. Tradičně se k tomu používal meruňkový džem, ale těsto se dá skvěle kombinovat i s jinými druhy. Nejlépe se peče s třešňovým, ostružinovým nebo malinovým džemem. Jakkoli je koláč jednoduchý, bude se pravděpodobně i v budoucnu častěji objevovat na vašem stolku.
Teď už potřebujete jen posypku, jejíž příprava je také velmi rychlá. K tomu stačí smíchat mouku, studené máslo a cukr a posypku rozetřít na vrstvu džemu. A pak už křupavý koláč pošlete do trouby.
Když ho opět vyndáte, můžete si na něm ihned pochutnat nebo ho předtím ozdobit polevou či moučkovým cukrem. Dokážete však vy i vaši hosté být ještě pár minut trpěliví?
Explozivní koláč
Ingredience
Na posypání:
- Potřebujete: 300 g hladké mouky
- 160 g studeného másla
- 80 g cukru
Na podlahu:
- Na podlahu: 1 rohlík listového těsta z police v lednici.
- 1 sklenice meruňkového džemu
příprava
- Začněte s posypkou a nasypte mouku do mísy. Přidáme kousky másla a cukr a těsto prohněteme na drobenku. Posypku nejprve vložíme do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
- Listové těsto rozválejte na plechu vyloženém pečicím papírem. V případě potřeby můžete těsto rozválet o něco tenčím válečkem.
- Listové těsto potřete džemem a posypte posypkou.
- Plech vložte na 15-20 minut do trouby.
Poznámky
- Můžete použít i jiné džemy, například třešňový, ostružinový nebo malinový.
- Koláč ozdobte polevou nebo moučkovým cukrem.