Rychle umíchaný a velmi chutný: tento sytý pekanový koláč bez mouky byste měli určitě vyzkoušet.
Když se v kuchyni peče, člověk by si řekl, že bez mouky se toho moc neobejde. Tento lahodný a šťavnatý pekanový koláč bez mouky přesvědčí nejen vás, ale i vaše přátele, rodinu a kolegy, že se bez ní obejdete!
Pekanový koláč bez mouky: velmi jednoduchý a velmi chutný
To nejlepší: můžete se svobodně rozhodnout, jaké ořechy raději použijete. Dáte přednost lískovým oříškům nebo mletým mandlím? Pokud nejste rozhodnuti, můžete své oblíbené ořechy jednoduše smíchat, pokud jich získáte celkem 400 gramů. Samozřejmě máte volnou ruku i v případě náplně. Koláč je rozhodně dostatečně vlhký, aby měl příjemnou chuť. Přesto vám doporučuji vyzkoušet polevu.
Příprava těsta je velmi rychlá. Než se do něj pustíte, můžete vymazat vyjímatelnou formu a nechat předehřát troubu. Pak je čas pustit se do práce s těstem, které je rychlé na přípravu. Za tímto účelem oddělte vejce, vyšlehejte bílky do silných špiček a prozatím je odložte stranou. Dále je třeba vyšlehat máslo s cukrem a poté postupně přidávat zbylé žloutky. To vše pak můžete na chvíli odložit a v samostatné míse vmíchat ořechy, kvásek a špetku soli.
Nyní přichází na řadu tajná přísada, díky níž bude koláč krásný a šťavnatý: přírodní jogurt. Nejprve ho po troškách přidejte do směsi vajec a másla a poté do připravené ořechové směsi. Nakonec je třeba stěrkou jemně vmíchat důkladně ušlehané bílky.
Koláč by se pak měl péct v troubě přibližně 35-40 minut. To je dostatečná doba na to, aby se trochu uklidil a připravilo se vše na polevu. Stačí jemně promíchat změklé máslo a smetanový sýr do hladka a poté přidat moučkový cukr. Když dort zcela vychladne, můžete ho potřít polevou a pochutnat si na ní!
Ořechový dort bez mouky
Složení
Na těsto:
- Pro přípravu těsta: 3 vejce velikosti M
- 125 g změklého másla, trochu více na formu.
- 180 g cukru
- 400 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
- 2 lžičky kvásku
- 1 špetka soli
- 200 g přírodního jogurtu
Na náplň
- 150 g dvojitého smetanového sýra pokojové teploty
- 50 g změklého másla
- 100 g prosátého moučkového cukru
- Ořechy na posypání podle potřeby
příprava
- Formu lehce vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev) (konvekční 160 °C).
- Oddělte vejce a ušlehejte bílky do tuhých špiček. Odložíme stranou.
- Změklé máslo smíchejte s cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky.
- V samostatné míse smíchejte ořechy, prášek do pečiva a sůl.
- Do směsi másla a žloutků postupně přidejte jogurt a poté ořechovou směs a vše promíchejte metličkou.
- Nakonec do celé směsi stěrkou opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Těsto nalijte do připravené formy a koláč pečte 35-40 minut.
- Před opatrným vyjmutím z formy nechte koláč asi 10 minut vychladnout.
- Koláč nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Na náplň důkladně promíchejte smetanový sýr a máslo, dokud nevznikne hladká hmota. Dávejte pozor, abyste nemíchali příliš intenzivně, aby se hmota nestala příliš tekutou a nezaplavila se.
- Nakonec přidejte moučkový cukr a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Když koláč zcela vychladne, pomocí nože na něj rovnoměrně rozetřete náplň.
- Na závěr můžete náplň posypat ořechy.