Jsou polévky, které vám v hlavě okamžitě otevřou šuplík vzpomínek. Mnoho lidí se při pohledu na hlavní ingredienci znechuceně zamračí.
Česká kuchyně nemá nouzi o recepty na chutné a výživné polévky, které milují celé generace. Krupnik u nás doma kraluje bez rozdílu již mnoho let . Avšak místo toho, abych sáhla po porcích uzeného masa nebo vývaru, volím žaludky. Ty jsou nezbytnou součástí této polévky. tento recept na krupnik nemá konkurenci .
Jak vybrat žaludky?
Nejlepší krupník na žaludky připravíme z kvalitních produktů. Žaludky by měly mít jemnou vůni a neměly by se barvit. Je důležité je před zpracováním očistit od popruhů a žilek, aby po uvaření neztvrdly. Po očištění dršťky opláchněte pod tekoucí vodou.
Kroupy na žaludcích.
Žaludy, které polévce dodají hlubokou chuť a vůni a také charakteristickou hustotu. Dobře se hodí k zelenině a obilovinám, a když se správně uvaří, jsou křupavé a křehké. Tento recept prolomil pro mnoho lidí kouzlo vnitřností a dokázal, že žaludky mohou být opravdu chutné.
Složení: 1:
- Složení: 600 g kuřecích žaludků,
- 2,5 litru vody,
- 2 bobkové listy,
- několik kuliček oregana, pepř,
- 1-2 mrkve,
- 1 petržel,
- kousek celeru,
- cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce másla,
- 2-3 brambory,
- 1 šálek 18% smetany,
- 6 lžic ječných krup,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Z žaludků odstraňte skořápky a očistěte je.
- Vložte je do hrnce a přidejte vodu. Přidejte bobkový list a oregano pepř. Osolíme.
- Vařte na mírném ohni 2 hodiny, dokud žaludky nezměknou.
- Oloupejte cibuli a česnek, nakrájejte je a osmahněte na másle.
- Zbývající zeleninu oloupeme a nastrouháme. Osmahneme.
- Uvařené žaludky vyjměte z hrnce. Orestovanou zeleninu zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu.
- Přidejte osmaženou cibuli a česnek, přidejte kroupy a na kostičky nakrájené brambory.
- Promíchejte a vařte asi 25 minut.
- Mezitím nakrájejte žaludky na kousky.
- Do smetany přidejte naběračku vývaru a promíchejte. Ztuhlou smetanu vlijte do polévky.
- Přidejte nakrájené žaludky.
- Chvíli povařte a podle chuti osolte a opepřete.
Porce polévky nalijte do hlubokého talíře. Celé to navíc můžete ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!