Faworky bez smažení? Rouhání, ale dá se to zvládnout. A vlastně je to docela zajímavá alternativa k tradiční verzi.
Favorky bez smažení
Někteří lidé říkají, že dobře propečené laskavce jsou tak lehké, že z nich vysávají kalorie. Bohužel je to jen vtip. Přestože se doslova rozplývají v ústech, jsou pro náš jídelníček ještě větší hrozbou než koblihy nebo těžké dezerty .
Důvodem jsou jak sacharidy z mouky, která je hlavní složkou favorek, tak cukr a tuk, v nichž se koupou . Tradičně se do favorek přidává alkohol, aby se při jejich smažení nespotřebovalo příliš mnoho tuku . Vyhnout se obsahu tuku ve smažených favorkách však ve skutečnosti není možné a ze zdravotních důvodů se vyplatí hledat recept na favorky bez smažení .
Favorki z trouby
Tohle je ten typ receptu . Obsahuje minimální množství tuku, pocházejícího téměř výhradně z vaječných žloutků. Samozřejmě se nevyhneme troše cukru a především mouce. Ale co, vždyť je přece tučný čtvrtek.
Ingredience
100 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžíce cukru
2 lžíce řeckého jogurtu
Pečené oblíbené pokrmy
Rozbijte žloutek do mísy a důkladně ho rozmačkejte s cukrem. Přidejte jogurt, špetku soli a znovu důkladně promíchejte. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji lžící, a když těsto zhoustne, uhněťte ho rukou.
Těsto je hotové, když je husté, pružné a nelepí se na ruce. Pak je několik minut tlučte válečkem nebo s nimi prudce bouchejte o prkénko na pečivo, aby se hmota řádně provzdušnila. Po tomto procesu vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte ji odpočinout.
Těsto rozválejte, nejlépe na stroji, na placky silné 2 mm. Nakrájejte je normálně na proužky a jeden konec provlékněte štěrbinou uprostřed každého proužku.
Lívance položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 5-10 minut dozlatova při 180 stupních. Po vychladnutí je můžete posypat moučkovým cukrem nebo tento krok v zájmu diety vynechat.