Šlehám do zhoustnutí a přidám k mletému masu. Po chvíli mám pokrm jako nejlepší šéfkuchař.

Nedávno jsem dělala karbanátky z mletého masa. Byly tak vynikající, že mě rodina požádala, abych je udělala znovu. Napadlo mě, že je překvapím a tentokrát udělám ohnivé řízky. Jsou podobné, ale dají se udělat mnohem silnější s jedním přídavkem.

Kotleta z mletého masa a ohnivý řízek? Ne každý ví, jaký je mezi nimi rozdíl. Ty druhé jsou jednoduše drůbeží nebo drůbeží a telecí řízky. Nyní se tyto názvy používají jako synonyma a nejčastěji v obou případech říkáme prostě „řízky“.

Nejen kulinářská vzpomínka

Ohnivé řízky jsou spojeny s kulinářskými vzpomínkami. Bývaly velmi oblíbené, podávaly se v mnoha mléčných barech nebo při rodinných večeřích. Byly ceněny pro svou jemnou chuť a křupavou, dobře osmaženou, chutnou kůži. Ohnivé řízky však nejsou českým lidovým receptem. Pocházejí z ruské kuchyně a jsou známy již od počátku 19. století. Jejich název pochází od hostinského, u kterého je ochutnal sám car Mikuláš II. Chutnaly mu natolik, že je zařadil do svého pravidelného jídelníčku. V České republice je recept na ohnivý řízek znám již od poloviny 19. století.

Výjimečná chuť

Přestože se ohnivý řízek tradičně připravuje z drůbežího masa, zejména kuřecího, stále vznikají nové varianty tohoto pokrmu. Stále častěji se kuřecí maso nahrazuje krůtím. Inovace se týkají také způsobu přípravy. Tradiční smažení lze nahradit pečením v troubě, přípravou na elektrickém grilu nebo přípravou ve fritéze. Díky těmto změnám jsou řízky zdravější verzí svého klasického protějšku.

Teplé a studené

Velmi chutná je také verze řízků se šlehanými bílky. Pak budou výjimečně měkké a kypré. A jsou také výjimečně šťavnaté. Suché řízky? V jejich případě je to prostě nemožné. Jsou vynikající jak teplé k večeři, tak studené s omáčkami a nakládanou zeleninou.

Ohnivé kotlety

Složení: 

  • Složení: 600 g krůtího filé,
  • 3 vejce,
  • 1 cibule,
  • rohlík namočený v mléce,
  • několik snítek kopru,
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř,
  • strouhanka,
  • rozpuštěné máslo nebo olej na smažení.

Příprava:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji do průhledna.
  2. Housku namočíme do mléka. Po chvíli ji vymačkáme.
  3. Maso nakrájejte najemno nožem nebo ho připravte v kuchyňském robotu.
  4. Smíchejte maso se žloutky, zesklovatělou cibulí, máslem, namočeným chlebem a kořením a důkladně promíchejte. Nakonec přidáme kopr a koření.
  5. Bílky vyšlehejte do silné pěny, opatrně je spojte s masovou hmotou a promíchejte.
  6. Z masové hmoty vytvarujeme kotlety. Poté je obalíme ve strouhance.
  7. Pokud máte více času, můžete je asi půl hodiny chladit v lednici.
  8. Smažte je na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *