Zatímco kuřecí maso je považováno za jedno z nejzdravějších, krůtí, tento poněkud opomíjený pták, nabízí ještě více zdravotních výhod. Jeho pravidelná konzumace by mohla přispět k výraznému zlepšení zdravotního stavu Čechů. Je také dobrou volbou při hubnutí. Vysvětlíme vám, v čem je jedinečné.
Češi jsou milovníky masitých pokrmů. Podle statistik je jíme 2-3krát týdně, nejraději vaříme z vepřového a drůbežího masa, hlavně kuřecího. Odborníci na výživu důrazně doporučují jíst kvalitní drůbež, protože obsahuje hodně bílkovin a málo tuku. Není to však kuřecí maso, které mají nejraději. Čím tedy můžete nahradit drůbeží řízky? Nejlepší je krůtí maso. Jeho konzumace nám zaručuje největší zdravotní přínosy.
Proč bychom měli jíst krůtí maso?
Krůtí maso chutná na talíři lépe než kuřecí. Je to pták s působivou výživovou hodnotou. Má méně kalorií a tuku než kuře a jeho maso je křehké a bohaté na cenné živiny. Kromě toho má krůtí maso příznivý poměr nasycených a nenasycených tuků a nižší obsah cholesterolu, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří se starají o svou postavu a zdraví srdce.
Kromě toho má krůtí maso vysoký obsah železa, zinku, selenu, mědi, hořčíku, sodíku a draslíku a také vitaminů skupiny B. Tyto složky hrají klíčovou roli v procesech srážení krve, produkci energie a také pomáhají při fungování těl. nervového systému. Ale to není všechno! Podporují také paměť a koncentraci a snižují riziko poruch nálady a neurodegenerativních onemocnění. Krůtí maso je také bohaté na bílkoviny, které pomáhají budovat svalovou hmotu a zajišťují dlouhotrvající pocit sytosti. To je důležité zejména pro sportovce a lidi, kteří se snaží zhubnout.
Jak zpracovat krůtí maso, aby neztratilo své cenné vlastnosti?
Aby se plně využil výživový potenciál krůtího masa, je třeba ho správně tepelně upravit. Nejlépe se osvědčujevaření v páře. K tomu potřebujeme speciální hrnec nebo děrovanou vložku (síto). Do hrnce nalijeme trochu vody, přidáme oblíbené koření a přivedeme k varu. Maso položíme na kovové síto a vložíme ho nad vroucí vodu. Celé to přikryjeme vypouklou pokličkou, ve které se může volně shromažďovat pára. Na konci vaření maso osolte. Díky této úpravě bude mít lepší chuť a hlavně si zachová více vitamínů a minerálů.
Dušení je také dobrý způsob přípravy krůtího masa . Nejlepší je vynechat počáteční krok smažení masa na tuku a přejít rovnou k dušení – krůta si tak zachová své stravitelné vlastnosti. Kousky krůtího masa vložte do pánve nebo hrnce, přidejte malé množství vody, přikryjte pokličkou a pomalu dušte při teplotě nižší než 100 °C. Buďte však opatrní, nechávat takového krocana bez dozoru není dovoleno. Měli byste do ní nahlížet a otáčet ji, aby se nepřichytila ke dnu. Spolu s masem můžete dusit zeleninu – pokrm pak bude chutnější a bohatší na užitečné látky.