Židovský penicilin. Výživný vývar, který vám pomůže postavit se na nohy, když jste nemocní.

Vývar není jen aromatický a chutný vývar. Je to také lék na mnoho neduhů. Díky bohatství živin je hodnotný a má pozitivní vliv na náš organismus. Přidáním několika koření získá další vlastnosti. Prostudujte si recept na židovský penicilin a uvidíte, jak vám pomůže.

  • Nachlazení v zimě je poměrně časté. Naštěstí se s nimi díky přírodním metodám můžeme snadno vypořádat. Tento zahřívací recept na židovský vývar je jednoduchý a pomůže vám rychle se zbavit těch nejnepříjemnějších příznaků.

Židovský penicilin neboli léčivý vývar

Židovský vývar není nic jiného než tradiční kuřecí vývar obohacený o několik cenných koření, díky nimž má léčivé účinky. Polští Židé se v minulosti často potýkali s chudobou a nedostupností tradičních léků. Z tohoto důvodu si mezi nimi hřejivý vývar rychle získal oblibu a stal se univerzálním lékem na nejběžnější neduhy. Po druhé světové válce se mu začalo říkat „židovský penicilin“, což jen zdůraznilo jeho jedinečné vlastnosti.

Recept na tento vývar je velmi podobný klasickému receptu. Jeho zvláštností je přidání kurkumy a hřebíčku. První z těchto složek má protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Pomáhá tělu rychleji bojovat s problematickými mikroorganismy a posiluje imunitní systém. Pomáhá také při detoxikaci organismu, takže se pacient rychleji zbaví nachlazení. Účinek kurkumy zvyšuje hřebíček, který má rovněž podobné vlastnosti. Liší se však svým analgetickým účinkem, který může pomoci při bolestech v krku nebo bolestech hlavy. Hřebíček zlepšuje krevní oběh a také pomáhá detoxikovat organismus .

Tradičně se židovský vývar podává s knedlíčky, které se připravují z macesové mouky a vody. Stejně chutný však bude i s přídavkem těstovin a jednoduše jako nápoj. Je lehce stravitelný, rychle se zahřeje a dodá většinu základních živin.

Židovský vývar – recept

Složení: 1:

  • 1 kuře,
  • 2 litry vody,
  • 1 cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 1 celer,
  • 3 mrkve,
  • 1 petržel,
  • 1 pórek,
  • 3 bobkové listy,
  • 5 zrnek nového koření,
  • 0,5 lžičky kurkumy,
  • 5 hřebíčků,
  • 3 lžíce oleje,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • navíc: nasekaná petrželka na posypání.

Kuře důkladně omyjte, očistěte a osušte. Vložte ho do velkého hrnce spolu s oloupanou zeleninou – petrželí, celerem, mrkví, česnekem, cibulí a pórkem. Doplníme vodou, přidáme hřebíček, kurkumu, nové koření a bobkový list a dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny. Po této době vývar přecedíme, maso a mrkev rozlámeme na menší kousky a vložíme zpět do polévky. Vývar podávejte s nudlemi nebo tradičními knedlíčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *