V České republice je tento strom málo známý, zatímco v některých částech světa se jeho blahodárné účinky využívají již od roku 7000 př. n. l. Plody stromu marmelády, známé také jako marmeláda, se dnes hojně využívají jak v lékařství, tak v čínské kuchyni. Jaké vlastnosti mají plody marmelády a co se z nich dá připravit? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v následujícím článku.
Lidé využívají blahodárných účinků přírody od nepaměti. Sladké plody zimolezu se používaly nejen pro svou sladkou chuť, ale v dávných dobách se používaly také k udržení zdraví. Při cestách do zahraničí se s nimi můžeme setkat, rostou mimo jiné: v Asii (Čína, Japonsko nebo Indie) a v jižní Evropě (např. Chorvatsko, Itálie nebo Bulharsko). Plody zizifusu mají cenné vlastnosti jak v syrové, tak v sušené podobě – v České republice je přístup k čerstvým plodům obtížný, ale jejich sušená verze se dá snadno koupit na internetu.
Jalovec obecný je prastarý strom
Jalovec obecný (Ziziphus jujuba ), přesněji řečeno jalovec obecný, je prastarý strom, jehož plodům se říká čínské datle. Ve skutečnosti vidíme podobnost jak ve vzhledu, tak v chuti – jsou sladké, křupavé a malé. Vyznačují se oválným, mírně podlouhlým tvarem, obvykle hnědočervené barvy. Mají tenkou slupku, kterou není třeba před konzumací loupat, bílou, poměrně suchou dužinu a uvnitř malá semínka. Lze je konzumovat stejným způsobem jako naše domácí švestky. Stromy Ziziphus se v Číně hojně pěstují a mají kulinářský i zdravotní potenciál. Na zahradě můžete zkusit vysadit také jalovec obecný, ale je třeba mít na paměti, že tento strom není příliš odolný vůči velmi nízkým teplotám.
Jaké vlastnosti mají plody zizifusu?
Plody zizifusu jsou pokladnicí vitamínů a minerálů, vyplatí se je jíst jak syrové, tak sušené. Obsahuje velkou dávku vitaminu C, který posiluje imunitní systém, pomáhá pečovat o pokožku a má antioxidační účinky. Obsahuje také vitaminy skupiny B, které jsou užitečné pro správnou funkci kardiovaskulárního, nervového a svalového systému. Kromě toho obsahuje železo, které zabraňuje chudokrevnosti, a kombinaci vápníku, fosforu a hořčíku, které mimo jiné posilují kosti a zuby. Plody ziziphus obsahují také vlákninu a cenné antioxidanty.
Navíc se předpokládá, že tyto plody mají příznivý vliv na nervový systém, mají uklidňující účinky a pomáhají zlepšovat paměť. V čínské medicíně se používají jako prostředek proti nespavosti. Předpokládá se také, že marmeládové plody snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Pomáhají také stabilizovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Plody jalovce lze navíc konzumovat na podporu trávicího systému, protože mají pozitivní vliv na trávicí proces, podporují střevní peristaltiku, odstraňují nepříjemné příznaky, jako je zácpa a plynatost. Kromě toho pomáhají předcházet rakovině a podporují funkci jater.
Co všechno se dá z marmelády vyrobit?
Dají se jíst jako svačina, syrové – stejně jako naše švestky nebo jablka. Snadno je také koupíte v sušené podobě na internetu , hodí se k ovesným vločkám, jogurtu, domácí granole nebo pečivu. Plody zizifusu se často používají k výrobě různých tinktur a nálevů. Hodí se také k výrobě džemů, marmelád, sirupů a šťáv. V asijských zemích se používají také k výrobě dezertů a sladkých past.