Nejlepší večeře v České republice. Dnes je zapomenutá, ale je rychlá a levná.

Není divu, protože jde o jednoduché jídlo připravované pouze z místních surovin. Je vydatný a chutný. Určitě se bude líbit nejen milovníkům brambor.

Bramborový koláč je chutná a levná večeře.

Základembramborového koláče, stejně jako dalších tradičních polských jídel, jsou snadno dostupné produkty. Brambory vždy zaujímaly v našem jídelníčku důležité místo. A vzniklo z nich mnoho levných a vydatných pokrmů. Babka je toho skvělým příkladem. V dobách české lidové republiky byla považována za krizové jídlo, které dokázalo nasytit celou rodinu bez složitých přísad. Bramborový koláč má i další názvy.

Stačí jen pár ingrediencí

K přípravě bramborové babky potřebujete jen několik základních surovin, jako jsou brambory, cibule, vejce a tuk. Klasická bramborová bábovka je kombinací chutí, které se dokonale prolínají a vytvářejí harmonický celek. Má křupavou kůrku a měkký, v ústech se rozplývající střed. Je těžké mu odolat.

Slupka by měla být hnědá.

Bramborový koláč není náročný na přípravu a můžete si vybrat své oblíbené přílohy. Ke klasickým receptům patří uzené sádlo a klobása, díky nimž pokrm získá hlubší chuť. Brambory se nastrouhají a poté se přidají vybrané přísady, aby vznikla bramborová hmota. Pak už ji stačí jen upéct. Doba pečení je poměrně dlouhá, protože koláč by měl být v troubě asi hodinu a půl při teplotě 180 stupňů. Díky tomu získá rumělkovou, opečenou kůrku a jeho střed zůstane šťavnatý a krémový.

K čemu takový chutný koláč podávat? Dobře se hodí zakysaná smetana nebo křen. S masovou nebo houbovou omáčkou bude ještě vydatnější . Babka je výborná teplá i studená.

Tradiční bramborový koláč

Ingredience: 1:

  • 1,8 kg brambor (po oloupání),
  • 1 bramborová cibule,
  • 1 párek,
  • 200 g uzené slaniny,
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 3 vejce,
  • 3 lžíce pšeničné mouky,
  • 1,5 lžíce sušené majoránky,
  • 3 stroužky česneku,
  • půl lžičky pepře,
  • 1,5 lžičky soli.

Způsob přípravy:

  1. Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme. Vložte je do síta a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
  2. Klobásu a slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vše osmahneme.
  3. Osmažené maso a cibuli přidáme ke starým bramborám. Rozšleháme vejce, přisypeme pšeničnou mouku, přidáme sušenou majoránku, prolisovaný česnek, pepř, sůl a důkladně promícháme.
  4. Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Bramborovou hmotu přendáme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 1,5 hodiny.
  5. Hotový koláč rozdělte na porce. Podávejte se zakysanou smetanou nebo křenem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *