Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne.

Tato snídaně je nejlepší pro srdce po 50. roce života. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, představuje 20 až 25 % kalorií. denní energetické potřeby. Její konzumace ovlivňuje postavu, hmotnost a zdraví srdce a cév, proto by se neměla zanedbávat, zejména ve vyšším věku. Nová studie naznačuje, že snídaně může být cenným spojencem v boji proti kardiometabolickým poruchám, zejména u osob starších 50 let, pokud je správně sestavena.

Studie zkoumala snídaňové návyky 383 účastníků ve věku 55 až 75 let po dobu 3 let. Cílem bylo zjistit, jak množství a kvalita prvního jídla ovlivňuje různé zdravotní ukazatele, jako je hmotnost, krevní tlak, hladina cholesterolu a funkce ledvin. Z výsledků vyplývá, že k snídani byste neměli jíst ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nízkoenergetické nebo vysokoenergetické a nekvalitní snídaně byly u starších osob spojeny s těžší obezitou, vyšší hladinou triglyceridů a nižší hladinou dobrého cholesterolu (HDL).
Účastníci, kteří konzumovali méně než 20 % nebo více než 30 % denních kalorií ke snídani, měli vyšší index tělesné hmotnosti (BMI) a obvod pasu, což jsou dva rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Autoři studie navrhují, že ideální snídaně by měla obsahovat 20 až 30 procent denního příjmu kalorií, aby chránila zdraví srdce. Pro muže starší 50 let, kteří potřebují 2 500 kalorií denně, by snídaně měla obsahovat 500 až 750 kalorií a pro ženy, které potřebují 2 000 kalorií denně, by měla obsahovat 400 až 600 kalorií.

Její složení by mělo vycházet ze zásad středomořské stravy a zahrnovat kvalitní potraviny, jako jsou nízkotučné mléčné výrobky, celozrnné výrobky (např. celozrnný chléb, ovesné vločky), libové bílkoviny (např. tvaroh, vejce), ořechy. , mandle, ovoce a rostlinné tuky, např. olivový olej používaný k mazání chleba. Vědci zdůrazňují, že kvalitní snídaně v přiměřeném množství „podporuje zdravé stárnutí tím, že zlepšuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *