Byl tvarohový koláč, makový koláč a pak kousek koláče…… O svátcích jíme více sladkostí než obvykle. Když se u vás objeví chuť na zákusky, je na čase ji rychle omezit. Lahodné nápoje vám tento úkol usnadní.
Po svátcích stojí za to vybrat si tento nápoj.
Máte zase chuť na něco sladkého? Je to častý problém, když chcete změnit své stravovací návyky nebo se snažíte zhubnout. Jedním ze způsobů, jak se s tím vypořádat, je vybrat si správné nápoje. Po těch se vyplatí sáhnout, když vás láká sníst tyčinku, bonbony nebo sušenky.
Především voda
Nejjednodušší způsob, jak se vypořádat s mlsáním sladkých pochutin, je jednoduše pít vodu. Když je tělo dostatečně hydratované, nepotřebuje velké množství cukru. Stojí za to tuto metodu vyzkoušet. Místo toho, abyste sáhli po sušence nebo čokoládové tyčince, vypijte sklenici vody. Pokud však máte problém s pitím velkého množství vody nebo dáváte v tomto období přednost teplým nápojům, čeká vás toho ještě více. Máme pro vás další dva návrhy.
Zelený čaj je prospěšný v mnoha ohledech
Máte rádi zelený čaj? Vyzkoušejte také matchu, což je jemně mletý zelený čaj. Takový nápoj má vysoký obsah L-theaninu. Jedná se o aminokyselinu, která je zodpovědná za snižování stresu a boj proti úzkosti. Tyto dva faktory jsou často zodpovědné za nutkavé mlsání a častou konzumaci sladkostí.
Matcha se vyrábí z vysoce kvalitního zeleného čaje, který po rozemletí získá intenzivní zelenou barvu. Tento nálev obsahuje také mnoho dalších cenných živin. Pokud je pro vás chuť matcha příliš silná, můžete vyzkoušet jiný druh zeleného čaje. Sencha je mírně nasládlá, s výrazným nádechem trávy a oříšků. Jeho chuť je popisována jako svěží a květinová. Díky obsahu katechinů sencha podporuje metabolismus a pomáhá udržovat zdravou váhu. Dobře také reguluje hladinu cukru v krvi, což je důležité zejména pro lidi s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí.
Méně tukových buněk
Dalším nápojem, který byste měli pít častěji, je také čaj. Čajová houba je fermentovaný čaj, který obohacuje bakteriální flóru. Obsahuje kyselinu octovou, která snižuje hladinu cukru v krvi. Díky tomu tělo ve větší míře vstřebává glukózu a lépe zvládá chutě na sladké. Konzumace čajové houby podporuje hubnutí a má pozitivní vliv na obnovení rovnováhy střevního mikrobiomu. Kyselina octová vznikající při fermentaci snižuje chuť k jídlu a omezuje schopnost těla vytvářet nové tukové buňky.