Fazole vařte pouze tímto způsobem. Po jejich konzumaci na nadýmání zapomenete.

Fazole jsou přísadou mnoha pokrmů. Je to chutná a zdravá rostlina obsahující velké množství bílkovin a vlákniny. Její příprava a konzumace však může být někdy problematická. Fazole často způsobují nadýmání, které mnoho lidí odradí. Naštěstí existuje způsob, jak tomu zabránit. Stačí jeden trik, který sníží obsah polysacharidů (jednoduchých cukrů) a usnadní trávení. Jak na to? Zde je osvědčená metoda!

Z fazolí lze připravit mnoho pokrmů, ale kvůli vysokému obsahu vlákniny a jednoduchých cukrů jsou známé tím, že způsobují plynatost a nadýmání. Tento problém vyřeší trik s jedlou sodou.

Proč konzumace fazolí způsobuje nadýmání břicha?

Fazole obsahují složitý sacharidový řetězec tvořený jednoduchými cukry, které jsou pro tělo obtížně stravitelné. Když se tyto složky dostanou do žaludku a tenkého střeva, nejsou stráveny a rozkládají se až v tlustém střevě. Vedlejším účinkem je oxid uhličitý (někdy také metan), který vede k hromadění plynů v těle a nadýmání. Obsah vlákniny tento účinek jen umocňuje, protože se tráví stejným způsobem.

Jak vařit fazole, aby nezpůsobovaly nadýmání?

Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Foods potvrdila účinnost použití jedlé sody k odstranění problémů s plynatostí způsobenou fazolemi. Jak to funguje. Jedlá soda má mírně zásaditou reakci, což znamená, že dokáže neutralizovat kyseliny. Po přidání do fazolí rozkládá jejich buněčné stěny, což vede k tomu, že tělo dokáže tato semena snáze strávit – bez plynatosti a nadýmání.

Přidání jedlé sody také urychluje vaření fazolí a zachovává více živin.

Jak používat jedlou sodu?

Nejprve musíme pečlivě odměřit množství zrn, které použijeme. Na každý standardní šálek sušených zrn bychom neměli použít více než 1/4 čajové lžičky jedlé sody. Jedlou sodu lze použít dvěma způsoby:

  1. Namáčení zrn v jedlé sodě: sušená zrna můžeme vložit do hrnce s vodou (voda by měla zrna pokrývat vrstvou alespoň 5 cm) a přidat jedlou sodu podle počtu použitých šálků zrn. Semena nechte namočená alespoň 8 hodin, lépe však přes noc. Druhý den je důkladně propláchněte a uvařte.
  2. Vaření fazolí s jedlou sodou. Druhou možností je vaření fazolí přímo s jedlou sodou. V tomto případě přidejte k fazolím odměřené množství jedlé sody a přiveďte k varu. Namočená semena vařte 30-60 minut. U nenamočených fazolí to bude trvat 1-2 hodiny. Po uvaření můžete semínka propláchnout, abyste se zbavili zbytků jedlé sody.

Jedlá soda je nejlepší volbou – alternativou je namočit fazole do vody na delší dobu (nejlépe přes noc), ale tato metoda je méně účinná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *