V zimě máme na výběr o něco méně ovoce a zeleniny. Pro někoho je to však sezóna. Často nám chybí některé z nejchutnějších a nejzdravějších plodin, což je chyba, protože jsou dobré pro podporu imunitního systému, plné vitaminu C, chutné, snadno se loupou a dají se použít do mnoha pokrmů. O jakém ovoci je řeč? Liči má všechny tyto výhody. Proč byste si je měli kupovat nejen v zimě?
Zimu si spojujeme s mandarinkami, pomeranči a jablky – to jsou plody, které se v obchodech vyskytují nejčastěji -, ale vyplatí se vyzkoušet i o něco méně známé sezónní exotické pochoutky. Liči je natolik univerzální ovoce, že se dá použít jak jako samostatná svačinka, tak jako příloha k dezertům, a dokonce i k masu.
Proč byste měli jíst liči?
Liči je malé ovoce pokryté růžovohnědou slupkou s výstupky. V některých ohledech se podobá malinám. Tyto malé kuličky obsahují mnoho vitaminů posilujících imunitní systém. Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) vytvořilo webové stránky, kde můžete zjistit cenu většiny potravin. Liči ve 100 g čerstvého ovoce obsahuje mimo jiné: 66 kcal, 1,3 vlákniny, 5 mg vápníku, 71,5 mg vitaminu C, 171 mg draslíku, 10 mg hořčíku, 31 mg fosforu a mnoho dalších vitaminů a minerálů, které podporují organismus.
Toto ovoce obsahuje četné polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty, díky nimž mají mimo jiné tyto účinky: protirakovinné, protizánětlivé a antiaterosklerotické. Vitamin C, který je v liči hojně zastoupen, je neocenitelnou podporou v zimním počasí, kdy snadno dochází k nachlazení a zimnici. Vysoký obsah draslíku navíc prospívá srdci a pomáhá regulovat krevní tlak. Je také dobré si uvědomit, že toto ovoce nemá mnoho kalorií, takže představuje dobrou variantu zdravé svačiny. Liči však obsahuje jednoduché cukry, takže lidé s cukrovkou by měli jeho konzumaci omezit.
Jak koupit nejlepší liči?
Především je třeba si uvědomit, že toto ovoce po utržení nedozrává, takže je lepší kupovat zralé plody, tedy s růžovohnědou slupkou. Liči se snadno loupe a vnitřek je jedlý, pokud odstraníte semeno. Slupka je křehká a snadno se odstraňuje. Důležité je, že liči se poměrně rychle kazí, takže po zakoupení je nejlepší ho sníst nejpozději do několika dnů. Nezralé liči poznáte nejsnáze podle toho, že slupku nelze snadno odstranit.
Co dělat s liči?
Toto ovoce lze jíst syrové, ale lze z něj také vyrábět džemy, marmelády a čerstvé šťávy. V případě šťáv se vyplatí kombinovat ho s banány, přidat můžete také jahody a další ovoce podle vlastního výběru. Díky své lehce nakyslé chuti se hodí k různým druhům masa. Kromě toho bude dobrým doplňkem ovocných salátů a různých dezertů.
K dezertům pro děti je můžete podávat se šlehačkou. Toto ovoce je ideální jako příloha ke sladkokyselému želé. Kromě toho je lze použít ke zdobení různých dezertů bez pečení, například pudinku. Liči je výborným doplňkem nejen zimních pokrmů.