Bez ohledu na svůj řecký (či neřecký) původ se řecká ryba stala stálým společníkem našich stolů. Není však určeno, jaký druh ryby zvolit. Podívejme se tedy na možnosti a odpovězme si na tuto otázku.
Ryba v řečtině znamená jak.
Někdy nás překvapí, že řecká ryba má mezi tradičními pokrmy zvláštní místo. Je to způsobeno jejím nejistým původem. Co je na ní řeckého? Nemá jogurt, lilek a olivy, tři potraviny, které jsou s Řeckem nejvíce spojovány.
Přesto se ukázalo, že tento rybí pokrm má řeckého příbuzného. Je to bourdeto, malá, původně vařená ryba, kterou jedli rybáři na Korfu, když ji nebylo možné prodat . K rybě se podávala zelenina, stejně jako u nás dnes, i když určitě jiná než ta, kterou najdeme v našich obchodech v severní Evropě.
Jaký druh ryby je řecká
Stejně jako sortiment v oddělení zeleniny, i oddělení ryb se zde rozhodně liší od řeckých ostrovů. Není divu, že řecká ryba z tradičního českého receptu si žije vlastním životem. Vzhledem k tomu, že se jedná o pokrm odlišný od bourdetta, musíme najít ty správné druhy ryb, které do tohoto pokrmu použijeme.
To, co by Řekové použili dnes, je pravděpodobně okoun mořský, nazývaný také mořský vlk . Ryba s jemným a kompaktním bílým masem, lehkou chutí a sametovou strukturou, je libová a velmi zdravá. Pokud ji však v předvánočním období v obchodě nenajdete, nepropadejte panice – existují náhrady.
Co použít místo mořského vlka na rybu na řecký způsob?
Na řeckou rybu můžete použít tresku obecnou nebo štikozubce obecného, které se často prodávají i v České republice. Mražené potraviny, zejména rybí kostky, samozřejmě nechte stranou. V lednicích supermarketů lze často na tácech najít tresku obecnou, o jejíž maso se vyplatí zajímat. Velmi dobrou volbou mezi oblíbenými rybami je také treska .
Vyplatí se poohlédnout i po dalších rybách s bílým masem a nízkým obsahem tuku . Tak například candát obecný nebo mirena . Existují však ryby, kterým byste se měli vyhnout .
Tradičně varujeme před pangasiem a tilapií . Tito živočichové často pocházejí z farem na Dálném východě, kde jsou chováni v přeplněných vodách a vystaveni nemocem. Aby se chovatelé ochránili před ztrátami, které způsobují, cpou ryby antibiotiky a stimulují jejich růst přidáváním hormonů. Je lepší hledat lepší alternativu založenou na našich řeckých rybách.