Tato ryba se nejlépe hodí pro ryby řeckého typu. Je křehká, chutná a téměř bez kostí.

Bez ohledu na svůj řecký (či neřecký) původ se řecká ryba stala stálým společníkem našich stolů. Není však určeno, jaký druh ryby zvolit. Podívejme se tedy na možnosti a odpovězme si na tuto otázku.

Ryba v řečtině znamená jak.

Někdy nás překvapí, že řecká ryba má mezi tradičními pokrmy zvláštní místo. Je to způsobeno jejím nejistým původem. Co je na ní řeckého? Nemá jogurt, lilek a olivy, tři potraviny, které jsou s Řeckem nejvíce spojovány.

Přesto se ukázalo, že tento rybí pokrm má řeckého příbuzného. Je to bourdeto, malá, původně vařená ryba, kterou jedli rybáři na Korfu, když ji nebylo možné prodat . K rybě se podávala zelenina, stejně jako u nás dnes, i když určitě jiná než ta, kterou najdeme v našich obchodech v severní Evropě.

Jaký druh ryby je řecká

Stejně jako sortiment v oddělení zeleniny, i oddělení ryb se zde rozhodně liší od řeckých ostrovů. Není divu, že řecká ryba z tradičního českého receptu si žije vlastním životem. Vzhledem k tomu, že se jedná o pokrm odlišný od bourdetta, musíme najít ty správné druhy ryb, které do tohoto pokrmu použijeme.

To, co by Řekové použili dnes, je pravděpodobně okoun mořský, nazývaný také mořský vlk . Ryba s jemným a kompaktním bílým masem, lehkou chutí a sametovou strukturou, je libová a velmi zdravá. Pokud ji však v předvánočním období v obchodě nenajdete, nepropadejte panice – existují náhrady.

Co použít místo mořského vlka na rybu na řecký způsob?

Na řeckou rybu můžete použít tresku obecnou nebo štikozubce obecného, které se často prodávají i v České republice. Mražené potraviny, zejména rybí kostky, samozřejmě nechte stranou. V lednicích supermarketů lze často na tácech najít tresku obecnou, o jejíž maso se vyplatí zajímat. Velmi dobrou volbou mezi oblíbenými rybami je také treska .

Vyplatí se poohlédnout i po dalších rybách s bílým masem a nízkým obsahem tuku . Tak například candát obecný nebo mirena . Existují však ryby, kterým byste se měli vyhnout .

Tradičně varujeme před pangasiem a tilapií . Tito živočichové často pocházejí z farem na Dálném východě, kde jsou chováni v přeplněných vodách a vystaveni nemocem. Aby se chovatelé ochránili před ztrátami, které způsobují, cpou ryby antibiotiky a stimulují jejich růst přidáváním hormonů. Je lepší hledat lepší alternativu založenou na našich řeckých rybách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *