Oblíbený olej ze semen je zdravější než olivový olej. Posiluje imunitu, zabraňuje ateroskleróze a snižuje stres.

Dýňový olej je již dlouho ceněn nejen pro svou chuť, ale také pro své léčivé vlastnosti. Oříšková chuť, sytá tmavá barva a řada zdraví prospěšných látek, které vás možná překvapí. Navíc si zdravé dýňové máslo můžete vyrobit i doma.

Domácí dýňový olej – recept.

Po použití dužiny plodů nejčastěji vyhazujeme dýňová semínka, což je obrovská chyba. Tato nenápadná semínka obsahují mnoho různých složek. Dýňové máslo z dýňových semínek připravuji každý rok . Každý den podporuji své tělo jeho zdraví prospěšnými vlastnostmi , díky nimž se cítím mnohem lépe .

Na 1 kg dýňového oleje je potřeba asi 2,5 kg semínek. Můžete si ho však připravit i v menším množství .

Pokud máte domácí lis, je záležitost velmi jednoduchá . Dýňová semínka vložte do speciálního otvoru, zapněte techniku a po chvíli bude olej hotový. Tato metoda vám umožní získat ze semen co nejvíce oleje .

Dýňový olej lze připravit i bez speciálního vybavení. Dýňová semínka vložte do mixéru nebo mlýnku na maso a rozemelte je. Rozemletá semena vložte do mísy, přidejte malé množství vody a začněte hníst, dokud směs nebude mít stejnoměrnou konzistenci.

Misku postavte nad hrnec s vroucí vodou a vše promíchejte dřevěnou lžící. Po chvíli by se měl vytvořit hustší pramínek. Po zahřátí obsah mísy vymačkejte přes sýrové plátno nebo kuchyňskou utěrku. Hotový dýňový olej přelijte do předem sterilizované láhve.

Dýňový olej – vlastnosti

Dýňový olej je bohatý především na polynenasycené mastné kyseliny, z nichž nejvíce obsahuje omega-6. Kromě toho dodá tělu vitamíny A, E, C, vitamíny skupiny B a četné antioxidanty. Doplní také potřebu vápníku, zinku, hořčíku, fosforu, draslíku a železa.

Díky tomu má dýňový olej antioxidační účinky a potlačuje škodlivé volné radikály . Bude mít protizánětlivý účinek na organismus, chrání před vznikem onemocnění a odstraňuje jejich příznaky. Bude také chránit před rakovinou, neurodegenerativními onemocněními a srdečními chorobami.

Další ochranu srdce zajistí skutečnost, že dýňový olej snižuje hladinu cholesterolu. Tím sníží krevní tlak. To znamená, že pravidelná konzumace tohoto oleje výrazně sníží riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou: ateroskleróza, infarkt, hypertenze.

Řada vitamínů, minerálů a antioxidačních látek umožňuje dýňovému oleji posilovat imunitní systém. Bude mít nejen protizánětlivý účinek, ale také protiplísňové a antibakteriální vlastnosti. Zvláště se jeho síla projeví v nadcházejícím podzimním a zimním období, kdy se vyskytuje největší počet případů . Zastaví rozvoj infekcí dýchacích cest, zánětů krku a bronchitidy.

Dýňový olej je lékem na vysokou hladinu stresu. Odstraní ho, sníží únavu těla, usnadní usínání a působí proti úzkostným poruchám. Sníží tak riziko vzniku deprese nebo depresivních stavů . Může také zlepšit kognitivní funkce .

K čemu se má dýňový olej používat?

Dýňový olej by se měl používat k obohacení studených pokrmů. Tato forma je nejlepší, protože si zachovává nejvíce zdraví prospěšných látek. Nedoporučuje se smažit, péct ani smažit .

Z tohoto důvodu je dýňové máslo skvělým doplňkem všech salátů, dresinků a sendvičových pomazánek. Před podáváním pokrmů z mořských plodů nebo polévek ho lze dozdobit . Můžeme ho také bez obav konzumovat s čerstvým křupavým chlebem, a tak nejvíce oceníme jeho jedinečnou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *