Proč byste si měli dávat pozor na sledě? Nejde o parazity nebo toxiny.

Jedná se o některé z nejoblíbenějších a nejužitečnějších ryb. Dlouho byly podceňovány kvůli své vysoké dostupnosti a nízké ceně. Přitom jsou sledi skutečnou pokladnicí užitečných látek. Než se k nim však dostaneme, ujistěme se, že pocházejí z udržitelného rybolovu.

Sleď je skvělým základem salátů, lze ho podávat v oleji, pod lučinou, marinovaného, smaženého ve strouhance po židovsku, v zakysané smetaně a na mnoho dalších způsobů. Mnoho lidí si bez nich nedokáže představit svátek. S touto chutnou a zdravou rybou je však jeden problém.

V současné době je u sleďů – jedné z nejoblíbenějších ryb Poláků, která je v mnoha domácnostech nepostradatelnou součástí štědrovečerní večeře – nutné pečlivě kontrolovat, zda ryba pochází z udržitelného rybolovu.

Dobrou zprávou je, že se svých oblíbených sleďů nemusíte vzdávat. Při výběru sleďů byste však měli být mimořádně ostražití a vybírat pouze ryby s certifikátem MSC.

– V posledních letech se potýkáme s vážnými problémy s dostupností sleďů z udržitelného rybolovu. V českých obchodech se však stále častěji setkáváme se sleďovými produkty s certifikátem MSC, mimo jiné: z úlovků u pobřeží Islandu nebo v Severním moři, kde jsou populace sleďů v dobrém stavu a rybolov je řízen v souladu s normou MSC.

Mluvčí organizace vyzývá spotřebitele, aby věnovali pozornost tomu, zda ryby, které kupují, mají příslušnou certifikaci. Podpoříme tím společnosti, které loví zodpovědně a udržitelně, což je důležité pro životní prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *