Uvařím si hrnec této polévky a mám ji k večeři dva dny. Je nejlepší, protože se soustředím na ty dvě masa.

Gulášová polévka je rozhodně jednou z nejlepších variant večeře, když se chceme zasytit a zároveň se ztratit v nebeské chuti a vůni. Recept na gulášovou polévku je velmi jednoduchý, ale nezapomeňte na maso. Nejlepších výsledků dosáhnete se dvěma druhy.

Pokud máte rádi vydatná a sytá jídla, gulášová polévka se jistě zařadí na přední místa vašeho seznamu oblíbených jídel. Recept je jednoduchý, ale nesmíte zapomenout vybrat správné maso, protože to je to nejdůležitější. Chcete-li polévku ozvláštnit, zvolte hovězí i vepřové maso. V obou případech zvolte plecko – na tuto chuť dlouho nezapomenete.

Polévka-guláš – recept na vydatnou a chutnou večeři

Složení: 1:

  • 600 g vepřové plece,
  • 600 g hovězího plecka,
  • 500 g žampionů,
  • 2-3 papriky,
  • 1 malá feferonka,
  • 500 g nakrájených rajčat z konzervy,
  • 2 polévkové lžíce koncentrátu,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 velká mrkev,
  • 2 cibule,
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, sušené oregano,
  • sladká, pálivá a uzená paprika podle chuti.
  • 1 lžíce sádla,
  • lžíce jablečného octa (nepovinně),
  • nasekaná petrželka nebo koriandr na ozdobu.

Polévka-guláš se dvěma lopatkami – příprava:

  1. Začněte s masem. Nakrájejte je na poměrně velké kostky a vložte je do mísy. Poté přidáme trochu oleje a koření – sladkou papriku, pálivou papriku, uzenou papriku a pepř. Promíchejte a dejte na několik hodin do lednice. Můžete také použít hotovou směs koření na guláš.
  2. Zatímco se maso marinuje, připravte si ostatní ingredience. Očistěte houby a nakrájejte je na menší kousky – není nutné krájet velmi najemno – je lepší, aby byly všechny ingredience dobře viditelné. Podobně nakrájejte papriku, mrkev a cibuli – nakrájejte je na silné plátky a česnek nasekejte nadrobno.
  3. Po několika hodinách vyjměte maso z lednice a nechte ho na stole ohřát na pokojovou teplotu. Poté si připravte velký hrnec, nejlépe se širokým dnem, a rozehřejte v něm solidní lžíci sádla. Když je horké, přidejte máslo a nechte ho chvíli stát.
  4. Když je maso z jedné strany přiklopené, přendejte ho na druhou stranu, ale nemíchejte ho – maso by pak pustilo vodu a nebylo by šťavnaté. Když je maso ze všech stran opečené, přidejte cibuli a případně jablečný ocet a na mírném ohni chvíli opékejte.
  5. Poté přidejte houby, papriky a česnek. Dochutíme sladkou a uzenou paprikou (opatrně s pálivou paprikou) a přidáme oregano. Trochu osmahneme a vše zalijeme vývarem, nejlépe z hovězích nebo vepřových kostí. Stačí 2 litry.
  6. Snížíme výkon hořáku a přidáme nakrájená rajčata a koncentrát. Vše vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Když je maso měkké, osolíme ho a případně dochutíme dalším kořením. Gulášovou polévku podávejte horkou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Před podáváním ozdobte nasekanými bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *