Gulášová polévka je rozhodně jednou z nejlepších variant večeře, když se chceme zasytit a zároveň se ztratit v nebeské chuti a vůni. Recept na gulášovou polévku je velmi jednoduchý, ale nezapomeňte na maso. Nejlepších výsledků dosáhnete se dvěma druhy.
Pokud máte rádi vydatná a sytá jídla, gulášová polévka se jistě zařadí na přední místa vašeho seznamu oblíbených jídel. Recept je jednoduchý, ale nesmíte zapomenout vybrat správné maso, protože to je to nejdůležitější. Chcete-li polévku ozvláštnit, zvolte hovězí i vepřové maso. V obou případech zvolte plecko – na tuto chuť dlouho nezapomenete.
Polévka-guláš – recept na vydatnou a chutnou večeři
Složení: 1:
- 600 g vepřové plece,
- 600 g hovězího plecka,
- 500 g žampionů,
- 2-3 papriky,
- 1 malá feferonka,
- 500 g nakrájených rajčat z konzervy,
- 2 polévkové lžíce koncentrátu,
- 3 stroužky česneku,
- 1 velká mrkev,
- 2 cibule,
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, sušené oregano,
- sladká, pálivá a uzená paprika podle chuti.
- 1 lžíce sádla,
- lžíce jablečného octa (nepovinně),
- nasekaná petrželka nebo koriandr na ozdobu.
Polévka-guláš se dvěma lopatkami – příprava:
- Začněte s masem. Nakrájejte je na poměrně velké kostky a vložte je do mísy. Poté přidáme trochu oleje a koření – sladkou papriku, pálivou papriku, uzenou papriku a pepř. Promíchejte a dejte na několik hodin do lednice. Můžete také použít hotovou směs koření na guláš.
- Zatímco se maso marinuje, připravte si ostatní ingredience. Očistěte houby a nakrájejte je na menší kousky – není nutné krájet velmi najemno – je lepší, aby byly všechny ingredience dobře viditelné. Podobně nakrájejte papriku, mrkev a cibuli – nakrájejte je na silné plátky a česnek nasekejte nadrobno.
- Po několika hodinách vyjměte maso z lednice a nechte ho na stole ohřát na pokojovou teplotu. Poté si připravte velký hrnec, nejlépe se širokým dnem, a rozehřejte v něm solidní lžíci sádla. Když je horké, přidejte máslo a nechte ho chvíli stát.
- Když je maso z jedné strany přiklopené, přendejte ho na druhou stranu, ale nemíchejte ho – maso by pak pustilo vodu a nebylo by šťavnaté. Když je maso ze všech stran opečené, přidejte cibuli a případně jablečný ocet a na mírném ohni chvíli opékejte.
- Poté přidejte houby, papriky a česnek. Dochutíme sladkou a uzenou paprikou (opatrně s pálivou paprikou) a přidáme oregano. Trochu osmahneme a vše zalijeme vývarem, nejlépe z hovězích nebo vepřových kostí. Stačí 2 litry.
- Snížíme výkon hořáku a přidáme nakrájená rajčata a koncentrát. Vše vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Když je maso měkké, osolíme ho a případně dochutíme dalším kořením. Gulášovou polévku podávejte horkou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Před podáváním ozdobte nasekanými bylinkami.