Jak připravit nejzdravější kávu: konvice nebo filtr? Tajemství chutného a aromatického nápoje

Která káva je vlastně nejzdravější? Konvice nebo filtr? Největší kontroverze se týkají původu kávových zrn.

Jak si vlastně připravit tu nejzdravější kávu

Jak vlastně připravit tu nejzdravější kávu. Káva se pro mnoho lidí stala nápojem, bez kterého nemohou začít svůj den. Existuje několik druhů kávy, ale mnoho lidí si klade otázku, která z nich je nejlepší.

Káva, jak ji známe dnes, je opředena řadou kontroverzí, z nichž většina souvisí s původem kávových zrn a s tím, kdo je objevil. Podle legendy je za epicentrum vzniku kávy považována Etiopie. Vypráví se, že ranní nápoj založil v Etiopii Kaldi, pastevec koz, kolem roku 800 našeho letopočtu.

Přistoupil prý ke svým kozám a viděl, že se chovají divně. Byly velmi energické poté, co snědly nějaké bobule ze stromu. Když je ochutnal i on, cítil se čipernější, a tak plody odnesl mnichovi.

Mniši říkali, že je to ďáblovo dílo, a házeli zrnka do ohně. Uvolnila se nádherná vůně a zrnka byla rychle shrabána z ohně a rozdupána na uhlí. Fazole se pak vložily do džbánu a zalily horkou vodou kvůli konzervaci.

Mniši tuto směs pili i nadále a zjistili, že jim pomáhá zůstat vzhůru během nočních modliteb.

Na druhou stranu jsou podle mnohých známé příběhy o podílu Jemenu na vzniku kávy. Jeden jemenský súfijský mystik cestoval po Etiopii a cestou potkal velmi energické ptáky, kteří se živili plody rostliny známé jako kávovník.

Unavený z dlouhé cesty se rozhodl plody ochutnat a zjistil, že se cítí mnohem lépe. Obecně se však má za to, že kávová zrna se původně vyvážela z Etiopie do Jemenu. Obchodníci pak rostliny přivezli zpět do své vlasti a začali je tam pěstovat.

Dnes je káva jedním z nejoblíbenějších nápojů a konzumuje se v mnoha podobách, od klasické kávy až po kávu instantní.

Existuje mnoho způsobů přípravy kávy, ale každý z nich vytváří jiný chuťový profil. Studie ukazují, že ve srovnání s kávou připravovanou jinými způsoby je filtrovaná káva zdravější pro srdce. Nefiltrovaná káva obsahuje určité látky, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi, a které se při konzumaci filtrované kávy z těla vyloučí.

Nefiltrovaná káva obsahuje diterpeny a vědci tvrdí, že šálek nefiltrované kávy obsahuje 30krát více diterpenů než šálek filtrované kávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *