Jakmile vyzkoušíte tento recept, už nikdy nevyhodíte zbytky bramborové kaše, protože je rádi proměníte v tyto úžasné kuličky. Jak proměnit včerejší vařené brambory v křupavé kuličky, které často vídáme v restauracích a hotelech? Je to docela jednoduché.
Pokud občas chodíte na svatby nebo bujaré večírky, pravděpodobně jste jedli mnoho jídel, která se doma nevaří každý den. Kromě lahodných dortů, sekané a gurmánských předkrmů se na těchto akcích často objevují malé, řídké kuličky, z nichž se po ochutnání vyklube bramborová pochoutka. Pokud vás zajímá, jak se vyrábějí, máme pro vás dobrou zprávu. Velmi jednoduše, takže si je můžete úspěšně připravit doma nebo překvapit své přátele na večírku.
Zůstávají vám často brambory od včerejší večeře?
Proměňte je Vareniky a knedlíky mohou po čase omrzet, proto stojí za to vyzkoušet chutnou alternativu. Tyto křupavé bramborové kuličky budou hitem na všech svatbách a jiných oslavách a snadno si je vyrobíte doma. Budete potřebovat jen pár levných ingrediencí a chvilku práce a efektní a chutná svačinka je hotová. Podívejte se, jak tuto oblíbenou pochoutku připravit ve vaší kuchyni.
Jak připravit bramborové kuličky?
Tuto křupavou pochoutku milují všechny děti i lidé v okolí. Kdykoli vidíte v jídelním lístku restaurace, že si můžete vybrat mezi bramborami, hranolky nebo bramborovými koulemi, ochotně si vyberete třetí možnost, protože to je něco, co nejíme každý den. Proč si je ale nepřipravit doma? Možná si myslíte, že je to složité a časově náročné, ale recept na bramborové kuličky je nejlepší nápad, jak využít včerejší bramborovou kaši. Stačí přidat mouku, vejce, strouhanku a trochu strouhaného sýra a máte rychlé těsto, které můžete vyválet do krásných kuliček. Teď už je stačí jen usmažit a máte hotovo.
Takto připravené hnědé bramborové kuličky jsou tak lahodné, že je můžete jíst samotné nebo s oblíbenou omáčkou. Jsou také ideální jako příloha k masu, rybám a vegetariánským pokrmům. Podívejte se, jak si bramborové kuličky připravit sami krok za krokem.
Jednoduchý recept na bramborové řízky
Pokud tedy máte v lednici včerejší brambory, nesmažte je na pánvi, ale prostě si udělejte tyto lahodné kuličky. Jejich příprava nebude vyžadovat žádné neobvyklé ingredience, vše máte pravděpodobně ve své kuchyni.
Ingredience:
- Potřebujete: 750 g vařených brambor
- 4 vejce
- 250 g strouhanky
- 50 gramů pšeničné mouky
- 30 gramů strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
1. Uvařené brambory rozmačkejte nebo rozmačkejte na homogenní kaši bez hrudek. Poté přidáme 1 vejce, mouku, strouhaný sýr a koření. Vše důkladně promíchejte (těsto můžete dát na 30 minut do lednice, aby se lépe formovalo).
2. Z připravené směsi vyválíme malé kuličky. V misce rozšleháme 3 vejce a na talíř nasypeme strouhanku. Každou kuličku namočíme do vajíčka a poté do strouhanky, poté vhodíme do rozehřátého oleje a smažíme dozlatova na pánvi nebo ve fritéze.
S čím podávat bramborové řízky?
Křupavé, horké bramborové kuličky mohou úspěšně nahradit obvyklé brambory, které podáváme k večeři s řízkem nebo rybou. Přidejte pikantní pórkový salát a vaše večeře bude vypadat jako z nejlepší restaurace. Tyto kuličky však můžete podávat i jako předkrm. Stačí každou kuličku napíchnout na párátko a položit ji vedle několika chuťově výrazných omáček. Namočte kuličku do omáčky a s chutí ji snězte.