Češi spotřebují až 50 kg tohoto „jedu“ ročně. Je příčinou rakoviny

Denně konzumujeme obrovské množství cukru, aniž bychom si často uvědomovali, že v tom či onom výrobku je ho více, než si myslíme. Přitom ne nadarmo se mu říká „bílá smrt“, protože při nadměrné konzumaci účinně ničí vnitřní orgány, vede k nebezpečné obezitě, která zase zvyšuje riziko mnoha chronických onemocnění.

Nadměrná konzumace cukru vede k obezitě, která zvyšuje riziko onemocnění.

Podle údajů Všeobecné hygienické služby je průměrná spotřeba cukru v České republice asi 40-50 kilogramů na osobu a rok, což je asi 110-140 gramů denně. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje, aby denní dávka pro dospělé nepřesáhla asi 50 gramů. Mluvíme o zhruba 12 čajových lžičkách cukru, ale nemluvíme jen o tom, co si dáváme do kávy nebo čaje, ale především o tom, co se „skrývá“ ve zdánlivě neslazených potravinách.

Obezita vede k nebezpečným onemocněním

Cukr je jedním z hlavních nepřátel našeho zdraví. Často se konzumuje ve formě zpracovaných potravin, jako jsou snídaňové cereálie, ochucené jogurty, omáčky a hotová jídla, a doslova devastuje organismus. Nadváha a obezita jsou jen začátkem skutečné katastrofy. Další fází může být rakovina.

– Většina nádorových onemocnění souvisí s naší stravou a obezitou. A to nemluvím jen o těch druzích rakoviny, které souvisejí se zažívacím traktem, tedy jazyka, čelisti, jícnu, žaludku, slinivky, dvanácterníku, jater, tlustého střeva a konečníku. Ukazuje se, že obezita zvyšuje také riziko rakoviny prsu, vaječníků, melanomu a prostaty – tvoří 80 %. odpovědných za tyto druhy rakoviny.

Obezita vede nejen k rakovině, ale také k cukrovce, kardiovaskulárním onemocněním a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Může také způsobit hormonální poruchy, nemluvě o zatížení kosterního a svalového systému.Češi spotřebují až 50 kg tohoto „jedu“ ročně. Je příčinou rakoviny

Odborníci z GIS připomínají také onemocnění jater. Nadměrná konzumace fruktózy (obsažené v ovocném cukru a kukuřičném sirupu) může vést k nealkoholickému ztukovatění jater. Upozorňují také, že cukr je hlavní příčinou zubního kazu, protože bakterie v ústech přeměňují cukr na kyseliny, které poškozují zubní sklovinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *