Nejlepší recept na vepřové maso vůbec. Je tak lahodný, že se nemůžete dočkat, až si olíznete prsty.

Nepostradatelný vánoční pokrm, který má v české tradici zvláštní význam. Tento starobylý zvyk odkazuje na jídlo nabízené těm, kteří před oslavou narození Ježíše Krista pomáhali porazit prase. V tuto dobu se připravuje první chod z čerstvě naporcovaného masa a vůně a chuť tohoto pokrmu jej činí skutečně výjimečným.

Jak připravit vepřovou almužnu

Příprava tohoto receptu není vůbec složitá: skvěle se hodí k podávání s mujerou a polentou. Většina hostitelek dává přednost vaření tohoto pokrmu venku, přímo v kotlíku na dřevě. Maso se opéká s různým kořením a výsledkem je vynikající pokrm plný chuti.

Tradiční recept na vepřové maso

Ingredience:

Přílohy: 1 kg čerstvého vepřového masa

300 g vepřové klobásy

1 svazek petrželky

3-4 stroužky česneku

2 bobkové listy

1 lžička tymiánu

2 lžíce oleje

1 šálek vody

sůl a pepř podle chuti

Způsob přípravy

Vepřové maso dobře omyjte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky.

Vložte maso do hrnce a přidejte vodu. Nechte vařit asi 30 minut.

Když voda začne ustupovat, přidejte olej a nechte maso dobře opéct.

Neustále míchejte dřevěnou lžící, aby se směs nepřichytila ke dnu pánve.

Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, sůl a pepř podle chuti a nechte dusit dalších 10 minut.

Vypněte oheň a naaranžujte vepřové maso na talíře. Podávejte horké se strouhaným sýrem, teplou polentou a pokropené svařeným brandy.

Almužna z prasete v pravoslavné tradici

V pravoslavné tradici je porážka ignaciánského prasete důležitým okamžikem a vepřová almužna je pečínka, která se podává těm, kteří přispěli k porážce zvířete. Po tomto jídle začínají hostitelky s přípravami na Vánoce, jako je příprava klobás, kaltabusů, ovaru a dalších pochoutek, které budou zdobit sváteční stůl.

Rozdávání prasat je více než jen kulinářský pokrm, je to tradice, která každoročně spojuje rodinu a přátele a vytváří nezapomenutelné vzpomínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *