Pro mnoho Poláků je štědrovečerní boršč základem Vánoc. Co takhle porušit klasiku a připravit polévku z pyré? Abychom se však tolik neodchylovali od originálu, jejím základem bude také červená řepa. Seznamte se s receptem na vánoční krém z červené řepy, který potěší vaše hosty svou chutí a vůní.
Vánoční krém z červené řepy – ingredience
Na přípravu vánočního krému z červené řepy budete potřebovat:
- Potřebujete: 1 cibuli,
- 1 kořen petržele,
- ½ pórku,
- ¼ celeru,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 brambory,
- 3 lžíce opražených mandlových lupínků,
- 4 lžíce sýra mascarpone,
- 4 stroužky česneku,
- 6 středně velkých červených řep,
- kopr nebo petržel,
- sůl, pepř, chilli,
- čerstvý koriandr.
Pokud nemáte mascarpone, můžete ho nahradit 30% smetanou nebo dokonce… sýrem feta. Ten se k červené řepě dobře hodí a dodá vánoční krémové polévce ještě hlubší chuť.
Jak připravit vánoční krém z červené řepy?
Řepu oloupejte, oloupejte, osušte, zabalte do alobalu (každou zvlášť) a pečte v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia asi hodinu. Petržel, pórek, celer a brambory omyjte, osušte a oloupejte. Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme jedním a půl litrem vody, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka.
Upečenou řepu necháme vychladnout, nakrájíme ji na menší kousky a přidáme do vývaru. Vše rozmixujte dohladka. Na závěr mixování přidáme olivový olej a sýr mascarpone. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji zředit vroucí vodou. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a přidejte chilli papričku a jemně prohřejte, aby vánoční krém z červené řepy neztratil barvu.
Vánoční krém z červené řepy podávejte posypaný opraženými mandlovými lupínky a nasekaným koriandrem, koprem nebo petrželkou. Pokud nechcete, aby byla polévka vydatná a kalorická, zejména pokud ji připravujete na Štědrý den, můžete mascarpone nahradit přírodním jogurtem. Pro ještě dietnější verzi můžete vynechat pražené mandle.