Nemáte vajíčka? K přípravě vepřových kotlet je nepotřebujete.

  1. Vepřové řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel české kuchyně. V mnoha domácnostech jsou nedílnou součástí nedělního oběda.

Potřebujete jen vodu a mouku

Lahodné vepřové kotlety, jak už název napovídá, se nejčastěji připravují z vepřové panenky , i když se často používají i kuřecí prsa.

Jedním z nejdůležitějších prvků kotlet je kromě kvalitního masa také obalení v chlebu. Právě díky ní patří kotlety k oblíbeným pokrmům dětí i dospělých. Každý z nás se však může potýkat s nedostatkem vajec v lednici. Vylučuje to možnost uvařit si chutné řízky? Naopak!

Nedostatek vajec nebo alergie na tuto složku mohou vést k nutnosti připravit výpek bez jejich použití. Nic však není ztraceno. Kotlety neztratí chuť a brynza zůstane lahodná a křupavá – stačí se řídit našimi tipy.

Budete potřebovat pouze mouku a vodu.

Vejce nahradí kaše ze dvou lžic pšeničné mouky (nebo bezlepkové varianty) a 5-7 lžic vody. Mouku a vodu důkladně promíchejte, aby vznikla hustá kaše konzistence smetany.

Recept na obalované řízky bez vajec

  1. Maso (hřbet nebo kuřecí prsa) omyjeme a osušíme. Podle potřeby nakrájejte na plátky, pokud nepoužíváte dříve nakrájené maso.
  2. Každý plátek rozbijte tloučkem a posypte solí a pepřem.
  3. Okořeněné maso namočte do mouky (nejlépe vysypané do hlubokého talíře). Přebytečnou mouku opatrně oklepejte.
  4. Poté ho namočte do směsi mouky a vody a ze všech stran obalte ve strouhance.
  5. Připravené kotlety smažte na lehce olejem potřené pánvi a pečte v troubě nebo ve fritéze dozlatova.
  6. Podávejte s oblíbenými přílohami .

Čím jiným lze nahradit vejce?

Nejen kaše z mouky a vody skvěle nahradí vejce. Použít můžete také např:

  • kaši z mouky a mléka
  • přírodní jogurt
  • Kefír
  • Podmáslí
  • Smetana
  • Hořčice
  • Majonéza
  • Mléko a koření

Výše uvedené náhražky chleba můžete snadno použít. Pokud však chcete nahradit vejce například v pečivu, použijte směs lněného semínka a horké vody. Vzniklé želé krásně spojí ostatní ingredience na pečení.

Alergie na vaječný bílek

Alergie na vaječný bílek je jednou z nejčastějších potravinových alergií, zejména u dětí. Odhaduje se, že jí trpí asi 1-2 % dětí na celém světě, ale většina z nich se této alergie zbaví ještě před dosažením školního věku. U dospělých je alergie na vejce méně častá, vyskytuje se u méně než 0,5 procenta lidí.

Výskyt alergie se může lišit v závislosti na regionu a metodice studie. Mezi běžné příznaky patří kožní reakce (vyrážka, kopřivka), gastrointestinální problémy a v závažnějších případech anafylaxe. Tato alergie je způsobena bílkovinami, které se nacházejí především ve vaječném bílku, jako je ovalbumin a ovomukoid.

V České republice postihuje alergie na vejce 1,7 až 4 % dětí a je jednou z nejčastějších potravinových alergií u velmi malých dětí. Děti z ní obvykle „vyrostou“ přibližně do 7 let věku. Alergie na vejce u dospělých je mnohem méně častá. U dětí se alergie na vejce může projevovat atopickou dermatitidou, gastrointestinálními problémy, jako jsou bolesti břicha nebo zvracení, a v závažných případech může vést k anafylaktické reakci vyžadující okamžitou lékařskou pomoc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *