10 tipů odborníků na výživu, které vám pomohou udržet si během svátků ploché břicho i přes nadbytek jídla.správná výživa

Vánoce a ploché břicho. Vše jednou větou. Ne, nejsme blázni. Tohle jsme se dozvěděli po radách lékaře a odborníka na výživu A navzdory době, ve které žijeme a kde je jídlo hlavním hrdinou den co den, můžeme udělat ne jednu nebo dvě věci, ale až deset, abychom si během těchto týdnů plných nugátů a nápojů udrželidobré trávení . Jak? Všimněte si.

1. Jezte pomalu a jídlo v klidu rozžvýkejte.

To je jedna z prvních rad a zároveň jedna z nejdůležitějších: jezte v klidu. „Dobře jídlo rozžvýkejte, aby bylo dobře nakrájené a žaludek neměl tolik práce, tím snížíte tvorbu plynů ,“ vysvětluje lékař. Vychutnávání každého sousta a správné žvýkání přinese trávicímu systému významné výhody.

2. Strategicky kombinujte potraviny

Pro dobré trávení je zásadní kombinování potravin. doporučuje vyhnout se míchání škrobnatých potravin, jako je chléb, těstoviny nebo rýže, s kyselými potravinami, jako jsou rajčatové omáčky nebo ovoce. Tato interakce může ztížit trávení a způsobit břišní potíže. Vybírejte jídla, která obsahují kombinace, jež jsou lépe stravitelné a minimalizují nepříjemné pocity.

3 – Dávejte si pozor na vzduch, který polykáte.

Běžné každodenní činnosti, jako je žvýkání žvýkačky, mohou způsobit, že spolkneme více vzduchu, než si uvědomujeme. „Uvědomte si, že žvýkání žvýkačky, pití přímo z láhve nebo brčkem nebo některé léky, jako jsou projímadla, hypocholesterolemické látky nebo léky na uklidnění, mohou zvyšovat plynatost. Vyhněte se také potravinám, do kterých je přidáván vzduch, jako jsou buchty, suflé, sycené nealkoholické nápoje nebo šlehačka. A snižte úroveň stresu nebo úzkosti, které také přispívají k nevědomému vdechování vzduchu,“ radí.

4. Vdechujte místo dezertu

Po vydatném obědě může být lákavé zakousnout se do ovoce nebo dezertu. A pak jsou tu Vánoce… Lékař však doporučuje nahradit je infuzí. Jeho doporučením je čaj LPG, který usnadňuje trávení a zabraňuje nepříjemným pocitům, které často doprovázejí těžší a sladší dezerty.

5. Vybírejte si méně tuku a více potravin s vitaminem C.

Pro udržení plochého břicha je nezbytné snížit příjem tuků a vyhnout se potravinám, které produkují plyny, jako jsou některé druhy zeleniny z čeledi brukvovitých. „Omezte ve stravě tuky a potraviny, které způsobují plynatost (zelí, květák, kapusta, brokolice, artyčoky, okurky, papriky, ředkvičky, pórek, česnek, luštěniny), čerstvě upečený chléb nebo velmi zatuchlé těstoviny, protože mají velkou schopnost kvasit v žaludku. A zvyšuje hladinu vitaminu C, protože podporuje vylučování L-karnitinu. Přírodní sloučeniny, která dopravuje uložené tuky dovnitř buňky, kde mohou být spáleny a přeměněny na energii v mitochondriích,“ říká Lopez.

6. Přírodní prostředky

V boji proti plynatosti, která je v dnešní době stále důležitější, může být velkým spojencem užívání přírodních prostředků. lékař radí užívat živočišné uhlí a různé nálevy, jako je fenykl nebo zázvor, které usnadňují trávení. Je však důležité nepít tyto nálevy bezprostředně po jídle, protože mohou zředit žaludeční šťávy.

7. Masáž žaludku

Jedním ze způsobů masáže žaludku, který navrhuje odborník, je provádět ji ve směru hodinových ručiček. To může pomoci urychlit průchod střev a zmírnit pocit nadýmání břicha. Aby byla masáž účinnější, můžete ji doprovodit kostkou ledu, která po rozpuštění tonizuje oblast břicha.

8. Zvyšte příjem vlákniny

„Zvyšte příjem vlákniny prostřednictvím celozrnných potravin, luštěnin, ořechů, čerstvého a sezónního ovoce a zeleniny. Zlepšují střevní tranzit, odstraňují toxiny a pomáhají vám zhubnout,“ radí odbornice na výživu.

9. Prebiotika a probiotika

Zařazení prebiotik a probiotik do jídelníčku je pro udržení plochého bříška nezbytné. Skvělou volbou jsou potraviny jako hořká čokoláda, kysané zelí a jogurt. Amil Lopez navíc doporučuje alespoň dvakrát ročně doplnit střevní mikroflóru pomocí doplňků stravy, které mohou pomoci vyrovnat střevní flóru.

10. Očistný odvar: nezbytný

Nakonec vezměte na vědomí tuto radu. Odborník na výživu doporučuje pít tento odvar před večeří po dobu 15 dní dvakrát ročně, aby pomohl odstranit toxiny a snížit nadýmání břicha. Jednoduchý recept, který obsahuje cibuli, mrkev, pórek, celer a řepu vařené ve vodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *