Kulinářské experimenty jsou dnes v módě. Tvarohové koláče se připravují z různých surovin (někdy dokonce bez tvarohu!) a s velmi originálními přísadami. Ale protože svátky jsou za dveřmi, možná je čas oprášit recept na tradiční staropolský tvarohový koláč?
Ingredience
- 1 kg tučného tvarohu
- 8 vajec
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 4 polévkové lžíce bramborového škrobu
- ½ vanilkových semínek
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 g sultánek
Složení
- 1 kg tučného tvarohu
- 8 vajec
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 4 lžíce bramborového škrobu
- ½ vanilkových semínek
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 g sultánek
Potřebné kuchyňské náčiní
Dortová forma o průměru 26 cm.
Postup přípravy
1
Zahřejte tvaroh a vejce na pokojovou teplotu. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
2
Namočte sultánky do horké vody. Pokud chcete, můžete vodu nahradit alkoholem (např. rumem). Před přidáním do směsi je sceďte.
3
Tvaroh dvakrát rozmělněte přes středně velké síto. Smíchejte s tekutým máslem.
4
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru mixérem na vysoké otáčky do hrudek.
5
Do žloutků přidejte bramborový škrob, oloupaná vanilková semínka a nastrouhanou citronovou kůru. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
6
Po částech přidávejte tvaroh do žloutkové směsi a míchejte mixérem na střední rychlost. Nakonec do směsi vmíchejte po lžících sušené sultánky.
7
Zlehka ušlehejte bílky. Poté postupně přidávejte cukr a šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Jemně vmíchejte pěnu do tvarohové směsi.
8
Dortovou formu o průměru 26 cm lehce vymažte olejem. Dno a okraje vyložte pečicím papírem (tuk zabrání posunu papíru).
9
Do dortové formy nalijte tvarohovou směs. Vložte do střední úrovně trouby vyhřáté na 180 °C. Na spodní úroveň postavte žáruvzdornou formu s horkou vodou (zabráníte tak připalování a praskání tvarohového koláče). Pečte přibližně 60 minut.
10
Po upečení nechte cheesecake v troubě s pootevřenými dvířky ještě hodinu. Po úplném vychladnutí jej na několik hodin uložte do chladničky. Před podáváním jej uveďte do pokojové teploty. Cheesecake ozdobte, například čokoládou nebo moučkovým cukrem.